Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienią często się zajadam tą zupą. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.11.2023 13:39

Jesienią często się zajadam tą zupą. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny

zupa gulaszowa
YouTube/@swojskiejedzonko

Co jeść, gdy robi się coraz chłodniej? Najlepiej ugotować zupę gulaszową, która nie tylko doskonale smakuje, ale też świetnie rozgrzewa. Robię ją jesienią, bo syci na długie godziny.

Zupa gulaszowa nasyci i rozgrzeje

Jesienią i zimą mamy większy apetyt i chętnie sięgamy po potrawy, które dostarczą nam energii i nasycą. Właśnie wtedy gotuję zupę gulaszową. Gdy robi się coraz chłodniej i wracam zmarznięta do domu, to taka zupa wspaniale rozgrzewa. Z powodzeniem może zastąpić cały obiad.

Robi się ją z wołowiny, ziemniaków, papryki i jeszcze kilku produktów. Bogactwo przypraw nadaje wyrazistości tej pożywnej zupie. Polecam przepis na danie, które najlepiej rozgrzeje was jesienią. Zupa gulaszowa sprosta temu zadaniu. 

zupa
YouTube/@swojskiejedzonko
Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Lepiej zapamiętaj ten przepis, po spróbowaniu zrobisz ją nieraz

Jak ugotować zupę gulaszową?

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 3 papryki 
  • 3 cebule
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowywanie zupy zaczynamy od upieczenia papryki w piekarniku, żeby obrać ją ze skórki. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Na smalcu podsmażamy cebulę i dodajemy do niej wędzoną paprykę. 

Wszystko mieszamy i dodajemy mięso. Smażymy na dużym ogniu, by się szybko ścięło. Teraz dorzucamy marchewkę, pietruszkę i czosnek. Doprawiamy wszystko i dodajemy liście laurowe. Po kilku minutach wlewamy gorącą wodę. Powinna ona przykryć wszystkie składniki.

Zupa gulaszowa najlepiej smakuje jesienią

Zupę gulaszową gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Czasem potrzeba na to nawet 2 ½  godziny. Dla takiego smaku warto być cierpliwym. Po półgodzinnym gotowaniu dodajemy ziemniaki i paprykę bez skórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gdy zupa jest zbyt gęsta, to możecie dolać wody. Gdy mięso będzie miękkie, zupę możemy już podawać. Jest tak sycąca, że zastąpi nam cały obiad. Takie danie jednogarnkowe sprawdzi się podczas chłodnych dni. Pisaliśmy o krupniku od Ewy Wachowicz. Radziliśmy, jak ugotować zupę dyniową. 

zupa
YouTube/@swojskiejedzonko