Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja rodzina uwielbia te pasiaste naleśniki. Nie mogę uwierzyć, że ich zrobienie jest takie proste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.11.2023 08:30

Moja rodzina uwielbia te pasiaste naleśniki. Nie mogę uwierzyć, że ich zrobienie jest takie proste

naleśniki zebra
YouTube/@HausgemachteRezepte

Naleśniki, które wyglądają jak zebra? To możliwe! Są pyszne i cieszą oko, a do tego ich usmażenie jest bardzo łatwe. Polecam ten przepis na pasiaste naleśniki. Cała rodzina je pokocha.

Naleśniki, które wyglądają jak zebra

Naleśniki lubią nie tylko dzieci, ale przepadają za nimi też dorośli. Są smaczne i proste w przyrządzeniu. Lubimy je jeść na śniadanie, ale też na obiad. To popularne danie daje nam też wiele kulinarnych możliwości. Możemy podawać je na słodko i na słono. 

Pasują do niego owoce, konfitury, czy farsz z mięsa lub z warzyw. Jednak ja przyrządzam naleśniki zebra. Są smaczne i ciekawie wyglądają na talerzu. Polecam prosty przepis na efektowne danie w paski. Zrobicie je raz-dwa.

smażenie naleśników.jpg
Canva / Sviatlana Lazarenka
Przez całe życie marnowałam tyle dobra. Nigdy już nie wyrzucę liści śliwek

Jak zrobić naleśniki zebra?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 mleka
  • ⅓ szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Przyrządzenie naleśników zaczynamy od dodania do miski mąki, mleka i jajka. Dolewamy też olej i dodajemy szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut.

 Po upływie tego czasu oddzielamy 1 chochlę ciasta, wlewamy ją do miseczki i dodajemy kakao. Mieszamy, by nie było grudek. Następnie do tak przygotowanego ciasta dodajemy 2 chochle białego ciasta. Mieszankę wlewamy do plastikowej butelki. 

Naleśniki zebra cieszą oczy i podniebienie

Butelkę z ciemnym ciastem zakręcamy i w zakrętce robimy dziurkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy białe ciasto, a na nie z butelki wylewamy ciemne ciasto. Robimy przy tym kółka, tak by potem powstały fantazyjne paski na naleśnikach. 

Naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu na białą stronę możemy kłaść twarożek lub inne dodatki. Naleśniki w paski jak zebra smakuję pysznie i fantastycznie wyglądają na talerzu. Moja rodzina je uwielbia. Pisaliśmy o cieście na naleśniki o idealnych proporcjach.  Podawaliśmy sposób na pyszne naleśniki na słodko. 

naleśniki
YouTube@HausgemachteRezepte

Źródło: smaker.pl, YouTube/@HausgemachteRezepte