Smakosze.pl Produkty Bosacka spojrzała na etykietę i złapała się za głowę. Od razu ostrzegła konsumentów. „Tego nie można nazwać serem!"
Canva/@Robert Kneschke; Instagram@katarzynabosacka

Bosacka spojrzała na etykietę i złapała się za głowę. Od razu ostrzegła konsumentów. „Tego nie można nazwać serem!"

26 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znana dietetyczka ostrzega przed produktami, które udają ser. W ich składzie mnóstwo szkodliwych substancji. Rzut wprawnego oka na etykietę i wszystko stało się jasne. Poniżej opisujemy ze szczegółami, czego unikać.

Katarzyna Bosacka ostrzega

Ceniona dietetyczka Katarzyna Bosacka od lat zwraca uwagę na skład popularnych produktów spożywczych. Tym razem ostrzega przed produktami, które wyglądają jak ser. Tak naprawdę jednak są wyrobami seropodobnymi . Na czym polega różnica?

Produkt seropodobny a całą masę dodatków. W jego składzie jest mnóstwo niezdrowych i szkodliwych substancji. W dalszej części wskażę ci produkty, przed którymi ostrzega znana dietetyczka. Dowiesz się też na co zwracać uwagę.

sery.jpg
Canva/@Magone
Zabielam pomidorową składnikiem, o którym nikt by nie pomyślał. Śmietana się schowa
To idealny moment na sianie marchewki. Jednym trikiem zwiększam plony

Ten ser lepiej omijaj

Bosacka w poście umieszczonym na Instagramie ostrzega swoich odbiorców przed produktami, które udają ser . Nie wskazuje ona jednak konkretnego producenta ani konkretnej marki. Zwraca uwagę na skład . To właśnie na etykiecie widnieje cała prawda o produkcie.

Pod jej uważną lupę dostał się produkt, który producent przeznacza do pizzy. Dietetyczka przyjrzała się etykiecie i złapała się za głowę . Skład jest naprawdę przerażający. Najgorsze jest to, że taki „rarytas" często stosowany jest w lokalach gastronomicznych.

Co takiego przerażającego jest na etykiecie?

Jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało, w tym serze prawie, nie ma sera. Spójrz na zdjęcie poniżej i zobacz. Zawartość sera w tym produkcie seropodobnym wynosi 50% . Reszta to dodatki. Prawdziwy ser powinien w całości składać się z tłuszczy mlecznych.

Tutaj mamy mieszankę tłuszczu mlecznego i najgorszego tłuszczu roślinnego, dlatego tego produktu nie można nazwać serem - napisała Katarzyna Bosacka.

Ostrzeżenie Bosackiej ma mieć jasne przesłanie. Zwracajcie uwagę na etykiety nie tylko kupowanego sera, ale również innych produktów spożywczych . Tylko w taki sposób będziecie mogli ustrzec się przed szkodliwymi i niezdrowymi produktami w waszym domu.

Jak się uchronić przed produktami seropodobnymi na mieście?

Pamiętajcie, że zawsze możecie spytać o skład, żeby mieć pewność co jecie-przypomina Bosacka.

A czy wy kiedyś nacięliście się na taki produkt seropodobny?

etykieta.jpg
Instagram@katarzynabosacka
Zamówił rosół w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Spróbował i od razu wydał werdykt
To mój sprawdzony sposób na schabowe z niedzieli. Nabierają nowego smaku i są soczyste, jak nigdy wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy