Bosacka wzięła kiełbasę na grilla i zamarła. Nie miała litości dla tego produktu
Katarzyna Bosacka nie wytrzymała. Musiała powiedzieć prawdę o kiełbasie sprzedawanej na grilla. Wiele gotowców sprzedawanych w sklepach ma kiepską jakość i fatalny skład. Lepiej sprawdźcie etykietę zanim włożycie taki wyrób do koszyka.
Katarzyna Bosacka ostro o kiełbasie na grilla i nie tylko
Majówka tradycyjnie otwiera w Polsce sezon grillowy. Z tej okazji w sklepach pojawiają się gotowe marynowane mięsa, sery, sosy i oczywiście kiełbasa dedykowana na ruszt. Przyzwyczajeni do wygody nabywamy takie produkty, chcąc zaoszczędzić sobie zachodu przy samodzielnym przygotowaniu grillowej uczty.
Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na Instagramie, ostrzega jednak, że taka droga na skróty może nam się odbić czkawką. Bezlitośnie oceniła kiełbasę, która mogłaby wydawać się idealnym wyborem.
Co odkryła Katarzyna Bosacka na etykiecie kiełbasy z zestawu grillowego?
Katarzyna Bosacka przestudiowała skład kiełbasy dedykowanej na ruszt . Opakowanie zawierało zestaw 3 różnych smaków tego wyrobu . Mieliśmy w nim więc kiełbasę na ruszt, kiełbasę z serem oraz kiełbasę węgierską pikantną . Za smakowitymi nazwami stała jednak wyjątkowo kiepska jakość .
Najlepszej jakości kiełbasa z zestawu miała zaledwie 75 procent mięsa . Kolejne prezentowały się jeszcze gorzej- odpowiednio 67 procent i 64 procent . Prawie połowę składu kiełbas y producent musiał uzupełnić rozmaitymi dodatkami . Nawet nie chcecie wiedzieć, co znajdowało się na liście składników .
Katarzyna Bosacka bezbłędnie wypunktowała wszystkie grzechy kiełbasy . Jej wypełnienie stanowiły wzmacniacze smaku, konserwanty, stabilizatory i wypełniacze . Nie zabrakło sztucznych aromatów, oraz dużej ilości soli i cukru . Niektóre zawarte w kiełbasie związki były wręcz szkodliwe dla zdrowia .
Jaką kiełbasę najlepiej wybrać na grilla według Katarzyny Bosackiej?
Katarzyna Bosacka podzieliła się kilkoma radami . Kiełbasa na grilla powinna mieć przede wszystkim dobry skład . Czytajmy starannie etykiety i nie dajmy się nabrać na sztuczki producentów . Dopisek „grillowa" na opakowaniu ma najpewniej odwrócić naszą uwagę od podłej jakości produktu.
Jeśli w kiełbasie zawarty jest azotyn sodu, nigdy nie powinna ona mieć styczności z grillem . W trakcie obróbki na ruszcie powstają w niej rakotwórcze substancje, zwane nitrozoaminami . Katarzyna Bosacka przestrzega również, że nie powinno się grillować kiełbasy z fosforanami (E450 i E451), karagenem (E407) i glutaminianem monosodowym (E621).
Dobrej jakości kiełbasa wymaga odpowiedniego traktowania . Jedzenia na ruszcie nie powinno się przypiekać zbyt mocno . W zwęglonej skórce kiełbasy powstają bowiem szkodliwe substancje , jak na przykład heterocykliczne aminy aromatyczne czy akrylamid.
Znacie teraz najważniejsze wytyczne dotyczące grillowania kiełbasy . Uzbrojeni w tę wiedzę możecie wybrać się po majówkowe sprawunki . Przy odrobinie czujności unikniecie z łatwością zakupowej wpadki. Życzymy Wam dużo słońca i oczywiście pysznego i zdrowego jedzenia z grilla . Znamy kilka przydatnych sztuczek, jeśli chodzi o grillowanie mięsa . Sposób Wachowicz na kaszankę z grilla przebija wszystkie inne przepisy .
Źródło: Facebook Katarzyna Bosacka "Wiem co jem"