Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Spiżarenka

Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia

2 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Młoda kapusta za chwilę pojawi się w sklepach. Z warzywa z łatwością można przygotować znakomite steki w aromatycznej marynacie. Potrzeba zaledwie kilku składników. Spróbujecie?
 

Przepis na pyszne steki z kapusty

Pokrojona w plastry, posmarowana aromatyczną marynatą i upieczona młoda kapusta smakuje znakomicie. Lekkie wiosenne danie skradnie niejedno serce. Przygotujcie na obiad, a rodzina zje z zachwytem.

Składniki na steki:
  • 1 młoda kapusta średniej wielkości
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta słodkiej papryki wędzonej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos:
  • 150 ml napoju roślinnego lub mleka
  • 40 g domowego masła orzechowego
  • 20 g musztardy o łagodnym smaku
  • odrobina syropu klonowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
Kotlety z pieczarek

Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz królują kotlety z niedrogich grzybów

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić steki z kapusty? Młoda kapusta z pieca jest pyszna

Zaczynamy od zdjęcia zewnętrznych liści i pokrojenia warzywa na dość grube plastry. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i równomiernie oprószamy wszystkimi przyprawami.

Następnie nasze steki dokładnie smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy je przez 35-40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Składniki na sos mieszamy w osobnym naczyniu i łączymy je ze sobą, uzyskując gładką, niezbyt gęstą masę. Przy pomocy pędzelka lub łyżki rozprowadzamy go po kawałkach upieczonej młodej kapusty.

Jak podać steki z kapusty?

Do pieczonego warzywa w aromatycznym sosem doskonale pasuje lekka sałatka z wiosennych warzyw. Pokrójcie rzodkiewki i ogórki i połączcie je z poszarpanymi listkami sałaty lub szpinakiem oraz porcją sosu winegret . Będziecie zachwyceni, jeśli do tego zestawienia dodacie ziemniaki z wody.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie młodej kapusty. Spróbujecie koniecznie wersji zasmażanej z koperkiem . Być może skusi was tez proste danie obiadowe z ziemniakami .

Młoda kapusta jest idealna na steki.png
canva/Hreni
Polacy przecierają oczy ze zdumienia. Niebywałe, co się stało z cenami truskawek

Polacy przecierają oczy ze zdumienia. Niebywałe, co się stało z cenami truskawek

CZYTAJ DALEJ
Dietetyk wybrał przekąski z Biedronki

Dietetyk wpadł do Biedronki i wybrał najlepsze przekąski. Polacy je pomijają i wiele tracą

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >