Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler nie wyobraża sobie jajecznicy bez tego składnika. Gwarancja puszystości
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.05.2023 08:05

Gessler nie wyobraża sobie jajecznicy bez tego składnika. Gwarancja puszystości

jajecznica według Magdy Gessler
Canva / Kanawa_Studio ; Instagram @magdagessler_official

Nie ma potrawy, której nie potrafiłaby przyrządzić Magda Gessler. Gwiazda kulinariów ma w tej kwestii ogromne doświadczenie. Nie stroni od ulepszania nawet najprostszych dań, takich jak chociażby jajecznica. Dodatek tak prostego składnika, jak śmietana, zmienia tę uwielbianą potrawę nie do poznania.

Jajecznica Magdy Gessler dzięki śmietanie nabiera idealnej konsystencji

Jajka są zdrowym i pożywnym produktem spożywczym. Nic dziwnego, że wiele osób od nich właśnie zaczyna swój dzień. Jajecznica to jedno z najbardziej popularnych śniadań zajadanych na ciepło. Teraz możesz w prosty sposób sprawić, że będzie jeszcze pyszniejsza. 

Dzięki dodatkowi śmietany jajecznica Magdy Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na Instagramie, staje się delikatna i puszysta. Wystarczy zaledwie 1 łyżka na 6 jajek. Takim śniadaniem doskonale nasycą się 2, a nawet 3 osoby. Przygotuj tę pyszną potrawę i podziel się nią z najbliższymi.

Kucharz nie ma litości. Oto najgorszy błąd podczas marynowania mięsa na grilla

Przepis na jajecznicę Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 6 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

Doskonała jajecznica z dodatkiem śmietany krok po kroku

Patelnię do smażenia jajecznicy wstaw na gaz i dobrze rozgrzej. W międzyczasie plastry boczku drobno pokrój. Wrzuć go na rozgrzaną patelnię i zacznij wytapiać tłuszcz. Jeśli wyjdzie go za mało, braki uzupełnij masłem.

Jajka na jajecznicę wbij do miski. Dodaj do nich śmietanę i całość energicznie wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rozkłócone ze śmietaną jajka wylej na gorący tłuszcz. Zmniejsz ogień i smaż całość, od czasu do czasu mieszając. Po uzyskaniu pożądanego stopnia ścięcia jajek zdejmij potrawę z patelni i rozłóż na talerze. Przed podaniem udekoruj jajecznicę posiekanym szczypiorkiem. Wystarczy dodać do jajek 1 składnik, aby uzyskać doskonałe ciasto na naleśniki. Mit o ograniczaniu ilości zjadanych jajek wyjaśniła ekspertka do spraw odżywiania.

kwaśna śmietana do jajecznicy.png
Canva / YelenaYemchuk

Źródło: kulinarnyblog