Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Bosacka wzięła popularną wędlinę i powiedziała całą prawdę. Lepiej uważaj na zakupach
Fot. IG/katarzynabosacka

Bosacka wzięła popularną wędlinę i powiedziała całą prawdę. Lepiej uważaj na zakupach

9 lipca 2024

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania, przekąsek, czy kolacji bez dodatku wędliny. Jednym z najpopularniejszych tego typu wyrobów jest polędwica sopocka. Teraz tej wędlinie przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Dziennikarka ma cenne rady dla wszystkich wielbicieli tego produktu.

Polędwica sopocka, czyli co masz na talerzu?

Lubisz wędliny? Być może na twoim talerzu gości czasem polędwica sopocka. Jest bardzo lubiana i popularna. Teraz bliżej temu produktowi przyjrzała się Katarzyna Bosacka . Post o lubianym produkcie opublikowała w swoich mediach społecznościowych. Można powiedzieć, że polędwice sopockie znacznie różnią się od siebie, a w sklepach ich nie brakuje.

Katarzyna Bosacka podpowiada, jaka powinna być polędwica sopocka . Nazwa tego wyrobu pochodzi od produktu, który kiedyś był produkowany w Zakładach Mięsnych w Sopocie. Znana dziennikarka o polędwicy napisała na Instagramie:

Polędwica oprócz schabu to najdelikatniejsza, najchudsza i najbogatsza w cenne białko część wieprzowiny. Ma 26 g białka i tylko 3 g tłuszczu

wędlina
Fot. Canva/Creativel
Wydrąż chleb i wlej jajka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Polędwica polęwicy nierówna

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę polędwicę sopocką. W czasach PRL-u była produktem luksusowym, jednak wyrób z częścią mięsa, czyli polędwicą nie wiele miał wspólnego . Popularna dziennikarka wyjaśniała na swoim Instagramie:

Polędwica sopocka powinna nazywać się schab sopocki, bo to głównie schab wieprzowy był głównym składnikiem tej wędliny

Jak jest teraz? PRL już za nami, a Katarzyna Bosacka radzi, w jaki sposób kupować polędwicę. W opublikowanym filmie mówiła:

Kształt polędwicy przypomina schab, bo rzeczywiście zrobiona jest ze schabu. Przecież polędwiczka wieprzowa jest cieniusieńka i długaśna oraz ma ciemniejszy kolor schab. Kupując polędwicę sprawdźmy przede wszystkim zawartość mięsa

Jak wybrać najlepszą polędwicę sopocką?

Katarzyna Bosacka podkreśla, że istotne jest, by polędwica sopocka była zrobiona z wieprzowiny. Dziennikarka powiedziała w filmie opublikowanym na swoim Instagramie:

Jest bardzo wiele produktów, które udają polędwicę

Bosacka pokazała jedno z opakowań takiej wędliny. Powiedziała:

To jest polęwiczówka. Mięsa wieprzowego tutaj nie uświadczycie, a w ogóle mięsa jest bardzo mało, bo zaledwie 38% mięsa z fileta z piersi z kurczaka . Reszta to są zagęstniki, wzmacniacze smaku

Pseudo polędwica była też śliska w dotyku i wydzielała sok. Katarzyna Bosacka o produkcie powiedziała:

Z polędwicą ta rolada nie ma nic wspólnego

Pisaliśmy o tym, jak zrobić najlepszą zupę ogórkową na upały. Informowaliśmy, jaki jest najzdrowszy owoc świata.

Większość osób go pomija, a działa cuda na jelita. W czasach PRL ten deser zajadali wszyscy
Ugotowała fasolkę i dodała do mięsa. Powstał idealny obiad na lato
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy