Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrąż chleb i wlej jajka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.07.2024 16:58

Wydrąż chleb i wlej jajka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

chleb z jajkami
Fot. YouTube/PrzepisyOli

Jeśli łapie mnie głód, przyrządzam to pyszne danie. Robię je z wydrążonego chleba, do którego wlewam jajka z apetycznymi dodatkami. Zapewniam, że takiego smacznego chleba jeszcze nie jadłeś. Skorzystaj z tego przepisu, bo naprawdę warto. 

Chleb i jajka, czyli przepis na smaczne danie

Chcesz poznać przepis na pyszną przekąskę? Polecam tę recepturę, bo gwarantuje smaczny efekt na stole. Danie robię z wydrążonego chleba i wlewam do niego jajka. Dodaję też pieczarki, starty żółty ser i natkę pietruszki.

Reszta należy już do piekarnika. Taki zapiekany chleb z apetycznymi składnikami podaję jako przekąskę. Mięciutki, chrupiący i pełen pysznych dodatków chleb, smakuje całej rodzinie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Przepisy Oli. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

chleb z jajkami
Fot. YouTube/PrzepisyOli
Ugotowała fasolkę i dodała do mięsa. Powstał idealny obiad na lato

Jak zrobić chleb zapiekany z jajkami i pieczarkami?

Składniki:

  • 1 bochenek chleba
  • 400 g pieczarek
  • 6 jajek
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od odkrojenia wierzchniej warstwy chleba. Wydrąż środek i pokrój pieczarki w plasterki. Podsmaż je na oleju na patelni. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij pieczarki z patelni.

Do miski wbij jajka i wlej je do wydrążonego chleba. Dopraw solą, pieprzem i pokrój natkę pietruszki. Wyłóż ją na jajka w chlebie. Na pietruszce ułóż też podsmażone pieczarki. Wierzch dania posyp startym żółtym serem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim chleb z dodatkami. 

jajka.JPG
Fot. Canva

Chleb z pysznościami, który zjesz ze smakiem

Chleb z dodatkami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach przez 40 minut. Po upływie tego czasu chleb wyjmij z piekarnika i pokrój. Danie możesz od razu podawać. Chleb z jajkami, pieczarkami, dodatkiem żółtego sera i natką pietruszką jest bardzo smaczny.

Przyjemnie chrupiący i mięciutki dosłownie rozpływa się w ustach. Taki przysmak będzie najlepszy jako przekąska, ale możesz też podać go na kolację. U mnie w domu jest on bardzo lubiany i często go przyrządzam. Pisaliśmy o tym, jak Tomasz Strzelczyk rozkroił arbuza i a teraz ostrzega przed takim owocem. Podawaliśmy przepis na kurczaka z patelni z dodatkami na obiad.  

chleb z jajkami
Fot. YouTube/PrzepisyOli