Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do zupy ogórkowej zawsze dodaję ten składnik. Jest niezastąpiona na upały
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.07.2024 13:03

Do zupy ogórkowej zawsze dodaję ten składnik. Jest niezastąpiona na upały

zupa ogórkowa
Fot. YouTube/Becia Gotuje

Zupa może być doskonałym daniem na upały. Wystarczy wprowadzić do niej małą modyfikacją. Do mojej zupy ogórkowej zamiast ziemniaków dorzucam inny, lżejszy składnik. Ugotuj ją choćby dziś i przekonaj się sama.

Zupa idealna na upały

Zupy to ulubione dania Polaków. Mamy ich tak dużo, że nie sposób wymienić wszystkie i wskazać, która z nich jest najsmaczniejsza. Obecnie mierzymy się z upałami, więc szukamy dań, które ułatwią  przetrwać wysokie temperatury. Lekkie a zarazem pożywne zupy są doskonałym wyborem.

Kiedy za oknem skwar, mam swoją sprawdzoną potrawę. Jest nią zupa ogórkowa z ryżem. O tym, jak przygotować ją w łatwy i szybki sposób, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. 

ogórki do zupy.jpg
Fot. YouTube/Becia Gotuje 
Tak zachowali się goście nadmorskiej restauracji. Ludzie są oburzeni: „Szczyt bezczelności"

Najważniejszy jest ten składnik

Zupa ogórkowa z tego przepisu będzie doskonała na letnie, upalne dni dzięki ryżowi. Ten składnik sprawi, że zupa będzie lekka, a przy tym sycąca. Oprócz niego potrzebne będą także inne produkty, do których przede wszystkim należą ogórki kiszone. Wszystkie poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Becia Gotuje, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 5 ogórków kiszonych 
  • 2 marchewki
  • 150 g ryżu 
  • 150 ml śmietany 30%
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • ½ pęczku koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 l - 4l bulionu drobiowego 
  • pieprz
  • sól

Zupa ogórkowa z ryżem - przepis

Bulion podgrzewaj na małym ogniu. Wsyp do niego drobno posiekany czosnek. Marchewki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj ją do zupy. Ogórki kiszone zetrzyj na tych samych oczkach tarki i włóż je do garnka. Gotuj przez chwilę.

Następnie wsyp ryż i gotuj zupę przez 15-20 minut. Do zupy wlej śmietanę i przypraw ją pieprzem. Wymieszaj składniki. 

Koperek oraz pietruszkę drobno posiekaj i wsyp oba składniki do zupy. W razie potrzeby przypraw zupę solą i gotuj ją przez chwilę. Gotową zupę ogórkową z ryżem podawaj na obiad, a wszyscy będą zadowoleni. Sprawdź przepis na zapomniane kotlety oraz dowiedz się, który owoc jest najzdrowszy

ogórkowa.jpg
Fot. Canva/kwasny221