Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na ważny szczegół, często pomijany przy zakupie lodów. Zwykle sięgamy po pojemnik o określonej objętości, nie patrząc na jego masę. Edukatorka pokazała, jak bardzo potrafi się ona różnić między wybranymi produktami. Będziecie niemiło zaskoczeni.
Bosacka pokazuje lody i wyjaśnia
Gdy pogoda za oknem poprawia się i jest coraz cieplej, szukamy ochłody i często decydujemy się m.in. na zakup lodów. Przy wyborze zazwyczaj kierujemy się smakiem i stawiamy na największe dostępne opakowanie. Niewielu z nas sprawdza jednak jaki jest skład naszej ulubionej słodyczy.
Tym razem Bosacka zwraca jednak uwagę nie na dodatki czy polepszacze. A przynajmniej nie bezpośrednio. W najnowszym wideo zamieszczonym na TikToku widzimy, jak porównuje popularne produkty z tej kategorii pod kątem masy. Na wagę wpływa wybór surowca, z którego zrobiony jest zimny deser.
Lody mają różną jakość
Jak udowadnia edukatorka, wybrane do materiału produkty różnią się ciężarem. Podczas zakupów należy więc wnikliwie sprawdzić etykiety. Może bowiem okazać się, że lody, które na półce mają najwyższą cenę, po przeliczeniu kilogram będą najtańsze.
Z czego wynika rozbieżność w masie lodów? Zdaniem Bosackiej z ich jakości. Zdradza, że wykonane ze śmietanki czy mleka wyroby powinny być cięższe. Nie wyjawia, z czego zrobione są produkty, które mają niższą gramaturę w 1 litrze objętości, ale można się spodziewać, że nie są to zdrowe składniki i lepiej ich unikać.
Jak podawać lody?
Przede wszystkim w niewielkich porcjach. Wciąż są to słodycze, które w naszej diecie powinny pojawiać się sporadycznie. Zwłaszcza jedzone w formie deseru z bitą śmietaną i orzechami nie są najlepszym wyborem. Dostarczą przyjemności, ale też niewielu cennych składników odżywczych.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na domowe, zdrowsze lody. Sprawdźcie 3 proste patenty , które spodobają się nie tylko dzieciom. Być może skusi was też receptura Anny Lewandowskiej z dodatkiem mleka kokosowego.
Źródło: TikTok/katarzyna_bosacka