Smakosze.pl

YouTube/@tvnpl, Canva

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę

1 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bezpośredni kontakt z pokrzywą nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak słynie ona ze swoich właściwości antybakteryjnych i uznawana jest za naturalny antybiotyk. Syn Magdy Gessler, Tadeusz pokrzywę dodaje do placków. Dzięki niej zyskują wyjątkowy smak.

Pokrzywa, ceniona od wieków

Kiedyś pokrzywę dodawano do zup, potem przyrządzano napar, także wrzucano ja do paszy dla zwierząt. Wszystko dlatego, że pokrzywa jest pełna dobroczynnych właściwości. Wzmacnia organizm, chroni przed wirusami i bakteriami. Posiada też właściwości moczopędne i jest polecana osobom z kamicą nerkową.

Pokrzywa bogata jest w witaminy C, B1, E i K. Do tego zawiera fosfor, mangan, wapń i krzem. Picie naparu z pokrzywy zaleca się osobom, które borykają się z trądzikiem. Wspomaga też funkcjonowania żołądka, trzustki i wątroby oraz obniża poziom cukru we krwi. 

Robert Makłowicz

Makłowicz wydał pilne oświadczenie. Niebywały finał bulwersującej sprawy

CZYTAJ DALEJ

Syn Magdy Gessler przygotowuje placki z pokrzywą

Być może różnorodne zastosowanie pokrzywy zainspirowało Tadeusza Muellera, który jest synem Magdy Gessler, do dodania pokrzywy do placków. W swoim programie Z gruntu zdrowo wykorzystuje zioła do przygotowania pysznych potraw. Tym razem postawił na pokrzywę.

Takie placki są prawdziwą bombą witaminową, przyrządza się je w prosty sposób. Tadeusz Mueller dodaje do nich jeszcze lubczyku, szałwii, a także kaszę gryczaną, która jest bogatym źródłem błonnika i białka. Krojenie pokrzywy bywa wyzwaniem, bo ma małe kolce. Na ich końcu jest kwas mrówkowy. Syn Magdy Gessler nożem ugniata pokrzywę. Warto dodać, że młoda pokrzywa nie jest zbyt parząca i kłująca.

Jak przyrządzić placki z pokrzywą?

Składniki:
  • pokrzywa
  • szałwia
  • lubczyk
  • kasza gryczana 1 szklanka
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 jajka
  • płatki róż
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • woda

Pokrzywę miażdżymy nożem, wrzucamy do miski. Dodajemy liście szałwii, kaszę gryczaną, mąkę. Wbijamy do tego 2 jajka i dodajemy płatki róż. Na koniec dodajemy czosnek.

Dolewamy wodę i mieszamy farsz. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki z dwóch stron. Powinny uzyskać złoty kolor. Możemy podawać je na obiad lub kolację z surówką z sezonowych warzyw. Pisaliśmy o zastosowaniu pokrzywy w kuchni. Podawaliśmy też przepis na napar z pokrzywy.

placki

Źródło: YouTube/@tvnpl

orzechy

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie

CZYTAJ DALEJ
racuchy

Zamówiła racuchy w Warsie. To co dostała zupełnie ją zaskoczyło

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >