Smakosze.pl Produkty Bosacka zgromiła tanie pączki. Daleko im do prawdziwych
Canva / Photography By Tonelson

Bosacka zgromiła tanie pączki. Daleko im do prawdziwych

15 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów.

Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.

Katarzyna Bosacka tłumaczy, jak produkuje się tanie pączki

Supermarkety i dyskonty codziennie kuszą atrakcyjnymi cenami . Szczególnych promocji możemy spodziewać się w Tłusty Czwartek . Czemu jednak duże sklepy są w stanie oferować pączki po 1-2 złote, podczas gdy w cukierniach kosztują one kilka razy więcej ? Niestety za niską ceną idzie niższa jakość .

Sprzedawane po dobrych cenach pączki i donuty to zwykle produkty głęboko mrożone . Co to oznacza w praktyce? Słodycze po przygotowaniu są mrożone, łącznie z nadzieniem i polewą, transportowane do sklepu i dopiero tam rozmrażane . Czy chcielibyście świętować Tłusty Czwartek takim jedzeniem?

Mrożenie to nie jedyny grzech tanich pączków . Bosacka zwraca również uwagę na skład karnawałowych słodkości . Tradycyjny pączek zawiera mleko, mąkę, masło, drożdże i żółtka. Kuszące kolorami tanie odpowiedniki mają długi skład pełen niezrozumiałych nazw i określeń .

Powszechną wiedzą jest fakt, że najlepsze pączki to te smażone na smalcu . Na czym smaży się te, które kupujemy po przysłowiowej złotówce? Najczęściej na oleju palmowym . Tym sposobem koszt produkcji pączków obniżany jest do minimum .

Bosacka radzi, jak uchronić się przed tanimi pączkami niskiej jakości

Każdy producent żywności ma obowiązek podać skład na opakowaniu swojego produktu . Nie inaczej jest w przypadku pączków. Dokładnie przyjrzyjcie się dołączonej do nich etykiecie . Jeśli znajdziecie napis "produkt głęboko mrożony" lepiej po kupno pączka wybrać się gdzie indziej.

W supermarketach i dyskontach pączki sprzedawane są najczęściej z dużych, zbiorczych opakowań . Dokopanie się do informacji może wymagać w takiej sytuacji nieco więcej wysiłku . Zdaniem Katarzyny Bosackiej warto jednak zerknąć na spód lub tył kartonu, aby uniknąć zakupu pączkowego bubla .

Czy pączki z supermarketu mogą nam w jakiś sposób zaszkodzić ? Zjedzenie jednego od czasu do czasu z pewnością nie zrujnuje nam zdrowia . Zastanówmy się jednak, czy nie lepiej zjeść tych słodkości mniej, ale za to lepszej jakości . Zawsze można także pokusić się o samodzielne usmażenie pączków w domu .

Z tego przepisu przygotujesz proste domowe pączki . Jeśli wolisz kupne słodkości, przedstawiamy krótkie podsumowanie cenowe na Tłusty Czwartek .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram @katarzynabosacka

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy