Bosacka zgromiła tanie pączki. Daleko im do prawdziwych
Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów.
Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.
Katarzyna Bosacka tłumaczy, jak produkuje się tanie pączki
Supermarkety i dyskonty codziennie kuszą atrakcyjnymi cenami . Szczególnych promocji możemy spodziewać się w Tłusty Czwartek . Czemu jednak duże sklepy są w stanie oferować pączki po 1-2 złote, podczas gdy w cukierniach kosztują one kilka razy więcej ? Niestety za niską ceną idzie niższa jakość .
Sprzedawane po dobrych cenach pączki i donuty to zwykle produkty głęboko mrożone . Co to oznacza w praktyce? Słodycze po przygotowaniu są mrożone, łącznie z nadzieniem i polewą, transportowane do sklepu i dopiero tam rozmrażane . Czy chcielibyście świętować Tłusty Czwartek takim jedzeniem?
Mrożenie to nie jedyny grzech tanich pączków . Bosacka zwraca również uwagę na skład karnawałowych słodkości . Tradycyjny pączek zawiera mleko, mąkę, masło, drożdże i żółtka. Kuszące kolorami tanie odpowiedniki mają długi skład pełen niezrozumiałych nazw i określeń .
Powszechną wiedzą jest fakt, że najlepsze pączki to te smażone na smalcu . Na czym smaży się te, które kupujemy po przysłowiowej złotówce? Najczęściej na oleju palmowym . Tym sposobem koszt produkcji pączków obniżany jest do minimum .
Bosacka radzi, jak uchronić się przed tanimi pączkami niskiej jakości
Każdy producent żywności ma obowiązek podać skład na opakowaniu swojego produktu . Nie inaczej jest w przypadku pączków. Dokładnie przyjrzyjcie się dołączonej do nich etykiecie . Jeśli znajdziecie napis "produkt głęboko mrożony" lepiej po kupno pączka wybrać się gdzie indziej.
W supermarketach i dyskontach pączki sprzedawane są najczęściej z dużych, zbiorczych opakowań . Dokopanie się do informacji może wymagać w takiej sytuacji nieco więcej wysiłku . Zdaniem Katarzyny Bosackiej warto jednak zerknąć na spód lub tył kartonu, aby uniknąć zakupu pączkowego bubla .
Czy pączki z supermarketu mogą nam w jakiś sposób zaszkodzić ? Zjedzenie jednego od czasu do czasu z pewnością nie zrujnuje nam zdrowia . Zastanówmy się jednak, czy nie lepiej zjeść tych słodkości mniej, ale za to lepszej jakości . Zawsze można także pokusić się o samodzielne usmażenie pączków w domu .
Z tego przepisu przygotujesz proste domowe pączki . Jeśli wolisz kupne słodkości, przedstawiamy krótkie podsumowanie cenowe na Tłusty Czwartek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Jadzia robi najlepsze pierogi ruskie. Nie uwierzysz, co dodaje do farszu
-
Zamówili kiełbaski w Zakopanem i ich zamurowało. Ceny w stolicy Tatr wołają o pomstę do nieba
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Instagram @katarzynabosacka