Smakosze.pl Przepisy Bosko delikatna jajecznica na śmietanie
canva/milanfoto

Bosko delikatna jajecznica na śmietanie

29 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajecznica smaczna rzecz. Do tego jest pożywna i możesz ją bardzo szybko przygotować. Dziś proponujemy wam jajecznicę na śmietanie. Jest bosko delikatna i niezwykle kremowa. Koniecznie przetestuj ten przepis, a już nigdy nie usmażysz tej potrawy na oleju.

Jajka są jednym z najwartościowszych pokarmów, po jaki możemy sięgnąć. Kryją bowiem w sobie wszystkie składniki odżywcze. Zawierają pełnowartościowe białko, żelazo, witaminy i sole mineralne. W ich składzie znajduje się też cholesterol, dlatego spożycie jajek powinny limitować osoby ze skłonnością do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.

Dużą zaletą jajecznicy jest fakt, że dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją usmażyć na szynce, boczku, samym maśle, posypać szczypiorkiem. Dzisiaj proponujemy jednak bardzo pożywną jajecznicę z kiełbasą i cebulą.

Bosko delikatna jajecznica na śmietanie

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżka śmietany

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka masła

  • ok. 10 dag cienkiej kiełbasy

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy

Cebulę obierz, grubo poszatkuj. Patelnię rozgrzej, wsyp cebulę, przesmaż, mieszając. Dodaj masło, zeszklij na nim cebulę.

Kiełbasę pokrój w plasterki lub przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w półplasterki. Dodaj do cebuli, delikatnie ją zrumień.

Jajka wybij do miseczki, dodaj śmietanę, trochę soli i pieprzu. Rozmieszaj przy pomocy rózgi.

Jajka wylej na patelnię z cebulą i kiełbasą. Zamieszaj, smaż do momentu, aż jajka uzyskają twój ulubiony stopień ścięcia. Smacznego!

Po więcej inspiracji na pyszną jajecznicę zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na lekkostrawną jajecznicę na parze , a także na jajecznicę z brokułami .

śmietana
śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Fedinchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kosapopatelni Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy