Bosko delikatna jajecznica na śmietanie
Jajecznica smaczna rzecz. Do tego jest pożywna i możesz ją bardzo szybko przygotować. Dziś proponujemy wam jajecznicę na śmietanie. Jest bosko delikatna i niezwykle kremowa. Koniecznie przetestuj ten przepis, a już nigdy nie usmażysz tej potrawy na oleju.
Jajka są jednym z najwartościowszych pokarmów, po jaki możemy sięgnąć. Kryją bowiem w sobie wszystkie składniki odżywcze. Zawierają pełnowartościowe białko, żelazo, witaminy i sole mineralne. W ich składzie znajduje się też cholesterol, dlatego spożycie jajek powinny limitować osoby ze skłonnością do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.
Dużą zaletą jajecznicy jest fakt, że dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją usmażyć na szynce, boczku, samym maśle, posypać szczypiorkiem. Dzisiaj proponujemy jednak bardzo pożywną jajecznicę z kiełbasą i cebulą.
Bosko delikatna jajecznica na śmietanie
Składniki:
-
4 jajka
-
1 łyżka śmietany
-
1 cebula
-
1 łyżeczka masła
-
ok. 10 dag cienkiej kiełbasy
-
sól, pieprz
Przygotowanie jajecznicy
Cebulę obierz, grubo poszatkuj. Patelnię rozgrzej, wsyp cebulę, przesmaż, mieszając. Dodaj masło, zeszklij na nim cebulę.
Kiełbasę pokrój w plasterki lub przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w półplasterki. Dodaj do cebuli, delikatnie ją zrumień.
Jajka wybij do miseczki, dodaj śmietanę, trochę soli i pieprzu. Rozmieszaj przy pomocy rózgi.
Jajka wylej na patelnię z cebulą i kiełbasą. Zamieszaj, smaż do momentu, aż jajka uzyskają twój ulubiony stopień ścięcia. Smacznego!
Po więcej inspiracji na pyszną jajecznicę zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na lekkostrawną jajecznicę na parze , a także na jajecznicę z brokułami .
Źródło zdjęcia: canva/Fedinchik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kosapopatelni Zapraszamy na nasz Instagram