Smakosze.pl

canva/pixelshot

Pyszne i lekkie naleśniki na kefirze

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Niedzielne śniadanie może być powolne i takie, jak lubicie. Nie musicie się spieszyć, więc przygotujcie coś wyjątkowego. A może naleśniki na kefirze? Są pyszne i lekkie, doskonałe na słodko i wytrawnie. Podaj do nich po kubku kakao, a sprawisz najbliższym prostą i smaczną ucztę.

Do przygotowania naleśników wystarczy kilka prostych składników. Są to zazwyczaj mąka, mleko i jajka. Dziś jednak przygotujemy naleśniki na kefirze. Będą bardziej puszyste i wyraziste w smaku. Jest to dobra opcja awaryjna, gdy zabraknie mleka. Lecz tak naprawdę takie naleśniki są bardzo smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Pyszne i lekkie naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1,5 szklanki kefiru

  • 0,5 szklanki wody gazowanej

  • olej

Przygotowanie naleśników

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier i jajko. Sodę rozmieszaj w kefirze, dodaj do mąki razem z łyżką oleju. Rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe.

Ciasto nieco rozrzedź, mieszając je z wodą. Odstaw je na 15 minut, by skrobia zdążyła skleikować. Przed smażeniem ciasto możesz ponownie rozrzedzić wodą, bo gęstnieje.

Patelnię do smażenia naleśników rozgrzej, posmaruj warstwą oleju. Wylej porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.

Gdy ciasto na wierzchu naleśnika się zetnie, obróć naleśnik i dosmaż go z drugiej strony. Naleśniki zdejmuj na talerz i układaj w stosik, żeby nie obeschły.

Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, konfiturą, powidłami, czekoladą, miodem, twarożkiem waniliowym, twarożkiem ze szczypiorkiem.

Po więcej inspiracji na pyszne naleśniki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na naleśniki na majonezie , a także na nietypowe naleśniki Anny Lewandowskiej .

ciasto na naleśniki
ciasto na naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/karina_st123

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaagaty Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >