Smakosze.pl
smażenie naleśników

canva/pixelshot

Pyszne i lekkie naleśniki na kefirze

10 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Niedzielne śniadanie może być powolne i takie, jak lubicie. Nie musicie się spieszyć, więc przygotujcie coś wyjątkowego. A może naleśniki na kefirze? Są pyszne i lekkie, doskonałe na słodko i wytrawnie. Podaj do nich po kubku kakao, a sprawisz najbliższym prostą i smaczną ucztę.

Do przygotowania naleśników wystarczy kilka prostych składników. Są to zazwyczaj mąka, mleko i jajka. Dziś jednak przygotujemy naleśniki na kefirze. Będą bardziej puszyste i wyraziste w smaku. Jest to dobra opcja awaryjna, gdy zabraknie mleka. Lecz tak naprawdę takie naleśniki są bardzo smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Pyszne i lekkie naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1,5 szklanki kefiru

  • 0,5 szklanki wody gazowanej

  • olej

Tomasz Strzelczyk gotuje bigos

Ekspresowy bigos Tomasza Strzelczyka - będzie gotowy w 25 minut

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie naleśników

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier i jajko. Sodę rozmieszaj w kefirze, dodaj do mąki razem z łyżką oleju. Rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe.

Ciasto nieco rozrzedź, mieszając je z wodą. Odstaw je na 15 minut, by skrobia zdążyła skleikować. Przed smażeniem ciasto możesz ponownie rozrzedzić wodą, bo gęstnieje.

Patelnię do smażenia naleśników rozgrzej, posmaruj warstwą oleju. Wylej porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.

Gdy ciasto na wierzchu naleśnika się zetnie, obróć naleśnik i dosmaż go z drugiej strony. Naleśniki zdejmuj na talerz i układaj w stosik, żeby nie obeschły.

Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, konfiturą, powidłami, czekoladą, miodem, twarożkiem waniliowym, twarożkiem ze szczypiorkiem.

Po więcej inspiracji na pyszne naleśniki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na naleśniki na majonezie, a także na nietypowe naleśniki Anny Lewandowskiej.

ciasto na naleśniki

ciasto na naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/karina_st123

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaagaty

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >