Chrupiąca, delikatna i wcale nie gorzka. Brukselka w cieście z dodatkiem złocistego napoju
Brukselka w cieście piwnym jest znakomitym pomysłem na przekąskę do meczu. Przygotowanie jest bardzo proste, a warzywny rarytas w chrupiącej otoczce spodoba się nawet największym sceptykom. Koniecznie spróbujcie.
Sezon na brukselkę właśnie się rozpoczyna. Niezbyt popularne warzywo warto zaserwować w postaci niewielkich kulek w delikatnym cieście. Smażona przekąska jest idealną alternatywą chipsów. Podajcie ją podczas spotkania ze znajomymi, a zachwytom nie będzie końca.
Przepis na znakomitą brukselkę w cieście piwnym
Składniki:
-
500 g brukselki
-
kilka łyżek bulionu lub wody
-
2 duże jaja
-
150 g mąki pszennej
-
180 ml jasnego piwa typu lager
-
20 ml oleju rzepakowego + do smażenia
-
2 ząbki czosnku (można pominąć)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtaczania
-
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Jak zrobić brukselkę w cieście piwnym? Będzie idealną przekąską do meczu
Brukselkę umieszczamy w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Po 5 minutach moczenia, płuczemy ja pod bieżącą wodą. Osuszamy, większe sztuki przekrawamy na pół.
Na delikatnie natłuszczonej patelni podduszamy warzywo oprószone odrobiną soli, podlewając je taką ilością bulionu lub wody, by przykryć dno naczynia. Nie dopuszczamy, by brukselka się rozpadła - powinna być półtwarde, by łatwo było ją obtaczać.
W misce łączymy mąkę pszenną, jajka, piwo i 2 łyżki oleju. Dodajemy czosnek, jeśli go używamy, a następnie mieszamy i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Brukselkę zanurzamy w uzyskanym cieście , nadmiar strzepując z powrotem do miski.
Obtaczamy ją w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy grubszą warstwę oleju i smażymy przysmak, aż się zrumieni. Przenosimy na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Brukselkę w cieście piwnym podaje z ulubionym dipem. Polecamy czosnkowy .
Wskazówka: brukselkę w cieście piwnym możecie również podać z surówką i ziemniakami. Będzie stanowiła smakowity obiad lub smaczną kolację.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na doskonałe przekąski do meczu. Spróbujcie paluchów z ciasta francuskiego z boczkiem. Być może skuszą was również aromatyczne krążki cebulowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz w domu makaron i kiełbasę? Świetnie. W mig zrobisz z nich obiad za grosze
-
Jak zrobić chrupiącą panierkę rodem z KFC? Najważniejsza jest 1 sztuczka. Efekt powala na łopatki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama