Brukselka zapiekana z serem
Brukselka wielu osobom nie kojarzy się zbyt dobrze. Ma charakterystyczny smak i zapach, lecz jest wyjątkowo zdrowa. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu ją pokochacie.
Warto dać brukselce jeszcze jedną szansę. To niezwykle zdrowe, bogate m.in. potas, wapń czy magnez, warzywo smakuje naprawdę pysznie, gdy zapiecze się je z serem . Spróbujcie, a zapomnicie, że kiedyś jej unikaliście.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędnie pyszną brukselkę zapiekaną z serem
Składniki:
-
500 g brukselki
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
-
100 g sera żółtego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
odrobina cukru
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Brukselkę myjemy , oczyszczamy z wierzchnich listków i zalewamy wrzącą osoloną wodą. Dojemy odrobinę cukru i gotujemy przez około 20 minut . Odcedzamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, zrumieniamy na niej naszą brukselkę i zdejmujemy z ognia. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę , dodajemy mleko i gotujemy przez 10 minut, cały czas mieszając.
Patelnię zdejmujemy z ognia, wrzucamy do niej połowę startego sera i dokładnie mieszamy. Doprawiamy jej zawartość solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układamy brukselkę i zalewamy ją sosem. Posypujemy resztą sera. Zapiekamy przez 20 minut.
Wypróbujcie również inne przepisy na brukselkę. Smakuje ona wyjątkowo dobrze zapieczona z dodatkiem miodu i czosnku . Możecie także przygotować z niej przepyszną zupę .
Źródło zdjęcia: canva/eelnosiva
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis