Cała rodzina mówi mi, że nikt nie robi lepszych mielonych. Zawsze stawiam na ten dodatek
Kotlety mielone robię na obiad, kiedy nie mam innych pomysłów kulinarnych. Przyrządzam je też, gdy brakuje trochę czasu na dłuższe stanie przy garnkach. Ostatnio jednak wpadłam na to, by do mielonych dać składnik, który chyba wszyscy mamy w swoich lodówkach. Takie mielone zachwyciły moją rodzinę.
Mielone, czyli co dziś na obiad?
Nie wiem jak u was, ale w moim domu dość często przyrządza się mielone. To szybkie danie obiadowe, z którym wbrew pozorom można eksperymentować. Od nas zależy jakich dodatków użyjemy. A może jednak zostaniemy przy klasycznych kotletach mielonych?
Tu kulinarnych możliwości jest naprawdę wiele. Ostatnio, gdy przygotowywałam mielone na obiad- dodałam do nich masło. Teraz już nie robię kotletów bez niego. Masło dodaje miękkości i sprawia, że kotlety są bardziej kremowe.
Jak przygotować pieczone mielone z masłem?
Składniki:
- pieprz ziołowy
- czosnek
- czerstwa bułka
- jajko
- 250 g pieczarek
- cebula
- ½ kg kalafiora
- ½ szklanki startego żółtego sera
- pietruszka
- ½ kg mięsa wieprzowo-wołowego
- sól
- pieprz
- masło
Bułkę namaczamy, a do mięsa ścieramy na tarce kalafior i ser. Kroimy pietruszkę, pieczarki i dodajemy je do mięsa. Kroimy cebulę i dodajemy żółtko. Dokładnie wszystko mieszamy.
Odsączamy bułkę i dodajemy ją do masy mięsnej. Dodajemy przyprawy, masło i ponownie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety, które układamy na blasze z papierem do pieczenia.
Zdrowe kotlety z piekarnika
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Kotlety wkładamy na około 45 minut. Możemy podawać je z ziemniakami i sezonowymi warzywami. Warto je jeść z surówkami, buraczkami lub ogórkami małosolnymi.
Moja rodzina bardzo lubi te kotlety z fasolką szparagową. Dzięki zawartości warzyw są one dużo zdrowsze niż klasyczne mielone . Warto wypróbować przepis na te pyszne mielone. Twoi bliscy też będą zachwyceni. Pisaliśmy o mielonych ze szkolnych stołówek. Informowaliśmy o patentach na soczyste mielone.
Źródło: gotujmy.pl