Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Masz zielone orzechy włoskie? Tylko teraz zrobisz z nich babciny specyfik na problemy żołądkowe
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.07.2023 15:36

Masz zielone orzechy włoskie? Tylko teraz zrobisz z nich babciny specyfik na problemy żołądkowe

orzechówka
Canva/Alex Floston i Jessica Webb

Zielone orzechy włoskie są idealne do przygotowania orzechówki. To nalewka, którą stosuje się na problemy żołądkowe. Bywa ostatnią deską ratunku w grypie żołądkowej. Jak ją przyrządzić, by służyła nam dłużej?

Ruszył sezon na orzechówkę

Orzechy na orzechówkę trzeba zebrać na przełomie czerwca i lipca. Z tego okresu idealnie nadają się do przyrządzenia zdrowotnej nalewki. Takie orzechy nie są jeszcze zupełnie dojrzałe i charakteryzuje je kolor zielony. Orzechy włoskie w medycynie ludowej wykorzystywano od wieków.

Liście orzecha stosowano na problemy skórne, a orzechy na dolegliwości żołądkowe. Z orzechów przyrządzimy napary i nalewki. Medycyna potwierdza ich działanie. Nalewka z zielonych orzechów włoskich pobudza apetyt i wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu wspomaga trawienia potraw tłustych i ciężkostrawnych. 

Jak najlepiej czyścić kurki? Na pewno nie tak, to kompletnie rujnuje ich smak

Orzechówka- pomoże w zatruciach i wzmocni odporność

Nalewka z zielonych orzechów włoskich poradzi sobie z dolegliwościami trawiennymi. Skuteczna jest w walce z bakteriami gronkowca i paciorkowca. Pomaga też w leczeniu zaparć i biegunek. Oprócz tego taka nalewka wspomaga układ nerwowy i odpornościowy.

W orzechach włoskich znajdziemy bardzo dużo garbników i glikozydów, które regulują prace żołądka. Oprócz tego są tu witaminy z grupy B, magnez, fosfor i mangan. Taki zestaw wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, na stan kostny i poziom libido.

Jak przygotować orzechówkę?

Składniki:

  • 20 zielonych orzechów włoskich
  • ½ litra spirytusy 96%
  • ½ litra wódki 40%
  • szklanka cukru
  • kilka goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej

Orzechy myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Warto założyć rękawice, bo orzechy brudzą dłonie. Orzechy wrzucamy do słoja i zalewamy wódką oraz spirytusem. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na ok. 4 tygodnie w widne, ciepłe miejsce. Po tym czasie trzeba zlać alkohol z orzechów i dodać cukier.

Słój chowamy w chłodne i ciemne miejsce. Co jakiś czas nim mieszamy. Po tym czasie zlewamy syrop z orzechów. Łączymy alkohol z otrzymanym syropem, przelewamy przez gazę do butelek. Odstawiamy na co najmniej pół roku. Najwięcej właściwości leczniczych orzechówka ma po roku. Zyskuje ciemną barwę. Nie powinny jej pić dzieci, bo jest zrobiona na alkoholu. Pisaliśmy o tym, by wrzucić orzechy do wrzątku. Podawaliśmy przepis Makłowicza na pasztet z pistacjami. 

orzechówka
Canva/ffolas

Źródło: odzywianie.wprost.pl, poezja-smaku.pl