Smakosze.pl Porady Całe życie źle kroiłeś paprykę. Ten patent powala na łopatki
Screeny z filmu pochodzą z profilu Successful Stay At Home Moms na Facebook

Całe życie źle kroiłeś paprykę. Ten patent powala na łopatki

29 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Krojenie papryki zwykle jest dość problematyczne. Ciężko pokroić ją w taki sposób, aby pestki się nie rozsypały i żeby łatwo oddzielić warzywo od gniazda nasiennego. Na szczęście istnieje patent, dzięki któremu papryka będzie pokrojona szybko, dokładnie i bez pestek.

Krojenie papryki nie będzie już czasochłonne

Papryka jest świetnym warzywem, które przygotujemy w przeróżny sposób. Możemy pokroić je w paski i położyć na kanapkę, dodać do leczo, curry, gulaszu, czy sałatki. Papryka surowa, gotowana, pieczona, smażona, czy konserwowa smakuje obłędnie.

Paprykę zwykle kroimy w taki sposób, że czeka nas później żmudne wyjmowanie pestek i oddzielenia warzywa od gniazda nasiennego. Mało kto wie, że paprykę można pokroić zupełnie inaczej. Wystarczy kilka szybkich cięć nożem, a warzywo będzie idealnie oddzielone od pestek.

Paprykę zwykle przechowujemy w lodówce lub spiżarni. Jeśli zachowamy optymalną dla niej temperaturę, czyli 8- 12 stopni C, będzie świeża i chrupiąca przez wiele tygodni. Niestety z czasem warzywo zaczyna robić się miękkie. Jest jednak to to proste rozwiązanie. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu Successful Stay At Home Moms na Facebooku.

Bożena Dykiel jest mistrzynią w pieczeniu sernika. Jej przepis już zagościł w wielu domach

Jak szybko pokroić paprykę?

Paprykę połóż na desce do krojenia i odetnij ogonek. Następnie odwróć ją w taki sposób, aby stała na desce miejscem, w którym znajdował się ogonek.

Paprykę przetnij zgodnie z naturalnymi wgłębieniami, jakie ma warzywo. Każdą część papryki oderwij. Kawałki są bez pestek i fragmentów gniazda nasiennego.

Co zrobić, żeby papryka odzyskała chrupkość?

Papryka przechowywana w lodówce zbyt długo zaczyna się marszczyć i staje się miękka. W dalszym ciągu jest jednak smaczna i zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Jeśli na warzywie nie pojawiła się pleśń lub wyraźne ślady psucia, możesz ją w prosty sposób uratować.

Paprykę włóż do miski i zalej lodowatą wodą. Następnie włóż kilkanaście kostek lodu. Po kilkunastu minutach warzywo stanie się chrupiące i soczyste.

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Sprawdź również, czy miękkie ogórki kiszone można jeść . Nie każdy ma świadomość.

papryka.jpg
Screen z filmu pochodzi z profilu Successful Stay At Home Moms na Facebook
Czy warto jeść banany na śniadanie? Eksperci są jednogłośni
Wlej odrobinę do gotujących się jajek. Unikniesz pękających skorupek
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy