Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można jeść miękkie ogórki kiszone? Rozwiewamy wątpliwości

Czy można jeść miękkie ogórki kiszone? Rozwiewamy wątpliwości

Kiszone ogórki
canva/greg801

Ogórki kiszone, które przygotowaliście na zimę zmiękły? Niekoniecznie trzeba je wyrzucać. Jeśli nie ma innych oznak zepsucia, warzywo można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nie ryzykować zdrowiem.
 

Ogórki kiszone z białym nalotem są jadalne

Wiele z nas błędnie zakłada, że zalewa dobrych ogórków kiszonych musi być klarowna i wyrzuca wyrób, jeśli tylko zobaczy jakiekolwiek zmętnienia czy biały osad na powierzchni płynu. To duży błąd, bo taki wygląd kiszonki świadczy nie o zepsuciu, a o wysokiej jakości produktu.

Dlaczego? Za biały kożuszek odpowiadają bakterie fermentacji mlekowej. Ich obecność w wyrobie jest naturalna i pożądana. Jednak jeśli kożuch będzie nierównomierny i raczej biało-niebieski, ogórki kiszone z dużym prawdopodobieństwem spleśniały i lepiej powstrzymać się od ich jedzenia.

Jest tania i wartościowa, a jemy ją tak rzadko. Dietetyk uznał ją za najzdrowsze danie kuchni polskiej

Co jeszcze wskazuje na zepsucie ogórków kiszonych?

Nie nadające się do spożycia warzywo będzie miało bardzo charakterystyczny zapach. Nie można go pomylić z kwaśną wonią kiszonki. Będzie zarówno bardziej intensywny, jak i wręcz odstraszający.

Jeszcze jedną przesłanką do wyrzucenia ogórków kiszonych może być ich miękkość. Mało jędrne warzywa jednak nie zawsze są niebezpieczne. Jeśli nie towarzyszy im wspomniana już pleśń czy nieprzyjemny zapach, wyrób można wykorzystać do sporządzenia zupy ogórkowej.

Dlaczego ogórki kiszone się psują?

Za psucie się wyrobu może odpowiadać wiele czynników. Nadmiar nawozów zastosowanych przez rolnika, niewłaściwe proporcje składników zalewy, niesterylne narzędzia czy słoiki, albo zbyt długie zwlekanie ze sporządzeniem kiszonki to tylko wybrane przyczyny osiągnięcia niesatysfakcjonujących rezultatów kiszenia.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat ogórków kiszonych. Szczególnie polecamy wam sprawdzony przepis z 1895 roku. Przetwór ma niesamowity smak. Warto też zapoznać się z trzema kluczowymi wskazówkami, które sprawią, że wyrób wam się uda. Podać zaś można go ze smalcem z fasoli — w tej odsłonie naszym zdaniem ogórki kiszone są najsmaczniejsze.

Pyszne ogórki kiszone.png
canva/Romualdo Crissi