Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Jej walory biją na głowę ziemniaki

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Jej walory biją na głowę ziemniaki

Kasza gryczana
canva/YelenaYemchuk

Kasza gryczana jest zdrowa i doskonale zastąpi ziemniaki. Smakuje najlepiej, gdy jest ugotowana na sypko. Przyrządzenie jej w tej wersji wcale nie jest skomplikowane. Z naszymi wskazówkami, zawsze wam wyjdzie. Spróbujcie koniecznie.
 

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?

Przyrządzenie zdrowego ziarna nie jest skomplikowane. Wystarczy wykonać kilka prostych czynności, a jej smak nas zachwyci. Pierwszą i najważniejszą jest staranne opłukanie ziarna. Należy je wysypać na sito o gęstym splocie i przelewać wodą, aż płyn przestanie być mętny.

W ten sposób oczyścimy je z substancji, które mogłyby przyczynić się do zlepiania. Kaszę gryczaną wsypujemy zawsze do osolonego wrzątku, a ilość płynu dobieramy tak, aby na jedną część produktu przypadało 1,5 części wody. Czyli jeśli chcemy ugotować szklankę wyrobu, potrzebujemy 1,5 szklanki cieczy.

Czas gotowania to 15 minut. Przyrządzanie musi odbywać się pod przykryciem i na niewielkim ogniu. Kaszy gryczanej po żadnym pozorem nie mieszamy. Co więcej, po kwadransie po prostu wyłączamy ogień i pozostawiamy ją jeszcze na 10-15 minut by „doszła”. Dopiero wtedy otwieramy garnek i podajemy.

Czy można jeść miękkie ogórki kiszone? Rozwiewamy wątpliwości

Jak wybrać dobrą kaszę gryczaną?

Zakup dobrej jakości kaszy gryczanej może sprawić trudność. Najważniejszą zasadą, jaką warto się kierować, jest wybieranie wersji niepalonej produktu, która ma więcej składników odżywczych. Proces palenia sprzyja bowiem ich utracie.

Odradzamy też kupowanie produktu w woreczkach. Gotowanie żywności w plastiku nie będzie obojętne dla naszego organizmu, a zwykle cena tak zapakowanego wyrobu jest wyższa. Obecność folii utrudnia również uzyskanie efektu sypkości. Jeśli dysponujemy tylko taką kaszą gryczaną, wysypmy ją z torebki.

 

Z czym podać kaszę gryczaną?

Niepalone, białe ziarno nie ma charakterystycznego posmaku i zapachu, który kojarzy nam się z kaszą gryczaną. Będzie więc świetnie pasowało zarówno do dań wytrawnych np. do gulaszy — takich jak bezmięsny strogonow — czy pieczonych mięs lub warzyw, jak i do deserów, przede wszystkim do gryczanek.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy wykorzystujące kaszę gryczaną. Szczególnie polecamy znakomite pierogi z jej dodatkiem. Być może też skuszą was proste i sycące kotlety mielone. Są tanie i świetnie zastąpią mięsny odpowiednik.

Kasza gryczana na sypko jest najlepsza.png
canva/olgakr