Bożena Dykiel jest mistrzynią w pieczeniu sernika. Jej przepis już zagościł w wielu domach
Sernik jest świątecznym klasykiem. Prosty i smaczny przepis Bożeny Dykiel pomoże wam przygotować wypiek tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Musicie spróbować — domownicy zachwycą się nim już od pierwszego kęsa.
Przepis na sernik Bożeny Dykiel
Klasyczne ciasto z twarogu znajdzie wielu amatorów. Bożena Dykiel proponuje dodanie do rodzynek, które nie wszystkim pasują, ale z pewnością przyjemnie urozmaicą kremową strukturę przysmaku. Warto skosztować.
Składniki:
- 5 dużych jaj
- 1 kg twarogu półtłustego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 440 g cukru
- 100 g rodzynek
Jak zrobić pyszny sernik? Bożena Dykiel zdradziła przepis
Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Zmielony trzykrotnie twaróg umieszczamy w misie miksera i wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, jajami, budyniowymi proszkami i miękkim masłem.
Wyrabiamy składniki na gładką masę, a gdy się połączą, wrzucamy odsączone z wody rodzynki. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy przez 50 minut, po czym stopniowo studzimy, uchylając drzwiczki piekarnika.
Jak podać sernik?
Ciasto podajemy po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami. Polecamy domowe dżemy np. morelowy. Można także ozdobić go polewą lub oprószyć cukrem pudrem, lecz nie jest to konieczne.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na sernik. Szczególnie polecamy pyszną Izaurę z dodatkiem smakowitego czekoladowego ciasta. Być może skusi was też delikatny i niesamowicie kremowy sernik baskijski.
Źródło: dziennikbaltycki