Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy warto jeść banany na śniadanie? Eksperci są jednogłośni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.03.2023 08:45

Czy warto jeść banany na śniadanie? Eksperci są jednogłośni

czy można jeść banany na śniadanie?
canva/Yana Gayvoronkaya

Zrezygnuj z banana na śniadanie. Owoce połącz z innym produktem, np. płatkami owsianymi i dopiero zjedz. Sam banan spowoduje gwałtowny skok cukru z samego rana. Będziesz mieć duże energii przez chwilę, a później zaczniesz odczuwać silne zmęczenie.

Banany są pysznym dodatkiem do wielu dań

Banany są pysznym dodatkiem do wielu dań. Owsianka, racuchy, naleśniki, czy koktajle są świetnymi propozycjami na śniadanie lub podwieczorek. Owoce są bardzo zdrowe i powinniśmy włączyć je do diety.

Jeśli jednak rozpoczynamy dzień od zjedzenia wyłącznie banana i wypicia kawy, możemy sobie zaszkodzić. Banany to w dużej mierze cukier. Im słodszy banan, tym więcej cukru zawiera. Banany powinniśmy więc łączyć z innymi produktami, aby nie dopuścić do gwałtownego wzrostu i spadku cukru w organizmie.

Banany są doskonałym źródłem potasu i wielu cennych witamin. Z owoców powinni jednak zrezygnować osoby chorujące na cukrzycę. Gwałtowne skoki cukru mogą być dla nich niebezpieczne.

Niebywałe, co Gessler wrzuca do surówki z marchewki. Ten składnik dodaje jej pikanterii

Zjedzenie wyłącznie banana na śniadanie spowoduje gwałtowny wzrost i spadek cukru

Banany, oprócz przeciwutleniaczy i wielu witamin i minerałów, zawierają także dużą ilość cukru. Im bardziej dojrzały i miękki banan, tym więcej cukru zawiera. Oznacza to, że banan jest owocem, który gwałtownie podnosi nam poziom cukru we krwi. 

To zastrzyk energii, której niestety równie szybko ubywa. Banany są polecane jako dodatek do zdrowego jedzenia, ale nie powinny być samodzielną przekąską lub śniadaniem z rana. Po zjedzeniu wyłącznie banana na śniadanie już za chwilę odczujesz spadek mocy i głód.

Banany powinny znaleźć się w każdej diecie

Banany są bogatym źródłem potasu, magnezu i witamin. Zawiera również silne przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych i wielu chorób, w tym nowotworów. Regularne spożywanie bananów reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia pracę serca i koncentrację.

Należy je jednak łączyć z innymi produktami, np. z jogurtem naturalnym, kefirem, owsianką. Racuchy z bananów są świetnym pomysłem na podwieczorek dla całej rodziny. Z bananów przygotujesz również chlebek, który będzie świetnym zamiennikiem kalorycznych ciast.

owsianka z bananem.jpg
canva/Vladislav Nosic