Smakosze.pl Przepisy Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców
canva/Piotr Krzeslak, Getty Images

Carbonara w bezmięsnej wersji z chrupiącą ciecierzycą. Wege przysmak zachwyci nawet mięsożerców

22 sierpnia 2022

Przyrządzaliście kiedyś carbonarę bez mięsa? Wegetariańska wersja dania z pysznie chrupiącą ciecierzycą w przyprawach z pewnością wam się spodoba. Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że niejeden mięsożerca jej się nie oprze. Spróbujecie?

Carbonara bez mięsa swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi podpieczonej ciecierzycy wymieszanej z aromatyczną wędzoną papryką i odrobiną soli. Chrupiące warzywo strączkowe w połączeniu z kremowym jajecznym sosem sprawia, że makaron staje się obłędnie pyszny. W tej odsłonie danie jest smaczniejsze niż mięsny oryginał. Skusicie się?

Przepis na carbonarę bez mięsa

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 2 jaja

  • 1 żółtko

  • 1 spory ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 200 g makaronu spaghetti

  • 30 g sera żółtego

  • posiekana natka pietruszki lub świeży tymianek do podania

Jak zrobić carbonarę bez mięsa? Dodajcie ciecierzycę w przyprawach, a danie zachwyci każdego

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Płyn zachowujemy np. do przyrządzenia wegańskiego majonezu . Ziarna płuczemy ja na sicie, osuszamy i przenosimy do dużej miski. Wsypujemy paprykę i odrobinę soli.

Mieszamy, po czym całość łączymy z oliwą z oliwek. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 15-20 minut. W połowie pieczenia warto ją zamieszać. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy go, zachowując pół szklanki wody z garnka.

Jajka oraz żółtko łączymy ze startym na tarce serem żółtym i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawiamy je solą i pieprzem. Powstały sos łączymy z makaronem oraz połową zachowanej wody. J eśli będzie zbyt rzadki, podgrzewamy całość przez chwilę w garnku, w którym gotowaliśmy makaron.

Całość mieszamy z upieczoną ciecierzycą. Carbonarę bez mięsa podajemy od razu po przygotowaniu , uprzednio posypując ją świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekana natką pietruszki bądź tymiankiem. Smacznego.

Z ciecierzycy przyrządzicie również kilka innych smakowitych dań i dodatków. Szczególnie polecamy przepis na pastę kanapkową z dodatkiem ogórków kiszonych oraz recepturę na sycący wegański gulasz .

Carbonara bez mięsa kusi smakiem chrupiącej ciecierzycy
canva/ajaykampani

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy