Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.08.2022 18:11

Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat

Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
canva/Pavol Klimek, Getty Images

Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami, salami i papryką są absolutnym hitem na imprezy lub szybki podwieczorek dla najbliższych. Chrupiącą bagietkę à la pizzę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Poznaj najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami.

Zapiekanki są już kultowym posiłkiem. Nic dziwnego, są szybkie, tanie i pożywne. Zapiekanki przygotujesz z kilku ulubionych składników, a jedną z moich ulubionych wersji jest zapiekanka z serem, pieczarkami i salami. Danie jest świetną opcją zarówno na imprezy, niezapowiedziane wizyty gości, a także na szybki podwieczorek lub kolację.

Do bagietki dodaję również kawałek żółtej papryki i cebulkę. Każdą porcję bagietki smaruję również odrobiną ketchupu, aby nadać zapiekankom lekko pomidorowej nuty, która wzmacnia walory smakowe całego dania.

Zapiekanki możesz dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi, szczypiorkiem, możesz podać je z ketchupem, sosem czosnkowym, ziołowym, domowym pesto bazyliowym, sosem musztardowym lub ostrym sosem chilli do dań mięsnych i kanapek. Każdy dodatek sprawi, że zapiekanki będą jeszcze smaczniejsze i błyskawicznie znikną z talerzy.

Zapiekanki z serem i pieczarkami

Składniki na 2 zapiekanki:

  • krótka bagietka

  • 4 pieczarki

  • mały kawałek żółtej papryki

  • kilka plastrów salami

  • ketchup

  • kawałek żółtego sera w kostce

  • mała cebula

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

Jak zrobić zapiekanki z serem i pieczarkami?

Pieczarki i ser zetrzyj na tarce o grubym oczkach, posiekaj drobno cebulę, pokrój paprykę, bagietkę przekrój wzdłuż na pół.

Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę i smaż przez chwilę. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pieczarki, wymieszaj i smaż, aż woda z grzybów odparuje. Potrawkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Bagietki posmaruj cienką warstwą ketchupu, następnie każdą zapiekankę oprósz delikatnie serem, połóż salami, potrawkę z pieczarek i papryki i ponownie oprósz serem.

Tak przygotowane zapiekanki wstaw do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika, piecz chwilę, do momentu rozpuszczenia się sera, smacznego.

Składniki na zapiekankę
Źródło zdjęcia: canva/Solnuha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niepieprz.pl