Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami, salami i papryką są absolutnym hitem na imprezy lub szybki podwieczorek dla najbliższych. Chrupiącą bagietkę à la pizzę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Poznaj najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami.
Zapiekanki są już kultowym posiłkiem. Nic dziwnego, są szybkie, tanie i pożywne. Zapiekanki przygotujesz z kilku ulubionych składników, a jedną z moich ulubionych wersji jest zapiekanka z serem, pieczarkami i salami. Danie jest świetną opcją zarówno na imprezy, niezapowiedziane wizyty gości, a także na szybki podwieczorek lub kolację.
Do bagietki dodaję również kawałek żółtej papryki i cebulkę. Każdą porcję bagietki smaruję również odrobiną ketchupu, aby nadać zapiekankom lekko pomidorowej nuty, która wzmacnia walory smakowe całego dania.
Zapiekanki możesz dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi, szczypiorkiem, możesz podać je z ketchupem, sosem czosnkowym, ziołowym, domowym pesto bazyliowym, sosem musztardowym lub ostrym sosem chilli do dań mięsnych i kanapek. Każdy dodatek sprawi, że zapiekanki będą jeszcze smaczniejsze i błyskawicznie znikną z talerzy.
Zapiekanki z serem i pieczarkami
Składniki na 2 zapiekanki:
krótka bagietka
4 pieczarki
mały kawałek żółtej papryki
kilka plastrów salami
ketchup
kawałek żółtego sera w kostce
mała cebula
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
Jak zrobić zapiekanki z serem i pieczarkami?
Pieczarki i ser zetrzyj na tarce o grubym oczkach, posiekaj drobno cebulę, pokrój paprykę, bagietkę przekrój wzdłuż na pół.
Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę i smaż przez chwilę. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pieczarki, wymieszaj i smaż, aż woda z grzybów odparuje. Potrawkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Bagietki posmaruj cienką warstwą ketchupu, następnie każdą zapiekankę oprósz delikatnie serem, połóż salami, potrawkę z pieczarek i papryki i ponownie oprósz serem.
Tak przygotowane zapiekanki wstaw do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika, piecz chwilę, do momentu rozpuszczenia się sera, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek
Źródło: niepieprz.pl