Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
Lane kluski są idealnym dodatkiem do zup i gulaszów. Uzyskanie wyrobu o delikatnej konsystencji, który będzie rozpływał się w ustach, wymaga odpowiedniego dobrania składników. Jeśli ciasto będzie wystarczająco rzadkie, uzyskany mączny specjał zachwyci nas smakiem.
Wielu smakoszy lubi rosół podany z delikatnymi kluskami, które gotuje się bezpośrednio w zupie. Klasyczne lane będą równie smaczne, gdy podamy je z innymi dodatkami. Warto nauczyć się przyrządzać ten pyszny rarytas, bo to niezwykle szybki sposób na wyczarowanie bazy do wielu dań. Nasza receptura ułatwi wam to zadanie.
Przepis na wyborne lane kluski
Składniki:
30 g maki pszennej
3 jaja
1 litr dowolnego bulionu np. bezmięsnego z tego przepisu
woda (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować smakowite lane kluski? Sekretem udanego dania jest odpowiednia konsystencja ciasta
Jaja wbijamy do większej miski. Wsypujemy mąkę i starannie mieszamy składniki. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Sprawdzamy konsystencję ciasta na lane kluski. Powinna być dość rzadka — nieco tylko gęstsza od tej, którą ma standardowa masa na naleśniki.
Jeśli ciasto nie spada swobodnie z łyżki, należy dodać nieco wody, aby je rozcieńczyć. W dużym garnku podgrzewamy bulion. Gdy zawrze, powoli przelewamy do niego ciasto, starając się wprowadzać je cienkim strumieniem.
Uzyskane w ten sposób kluski gotujemy przez minutę, po czym wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na talerzach. Jeżeli będziemy je podawać z rosołem, możemy pominąć ten krok.
Po inne pomysły na dania mączne zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny sposób na przygotowanie niesamowicie elastycznego ciasta na pierogi. Być może spodoba wam się również prosty patent na domowy makaron. Podobnie jak lane kluski, będzie idealny do rosołu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz pokazała, jak zrobić frytki z cukinii. Prosta i pyszna przekąska
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Przepis na odświeżający dżem z kiwi. Kolorowy i słodki dodatek