Niezwykły kisiel z herbaty. Pyszna nowość
Kisiel jest szybkim i smacznym deserem, którego nie odmówi sobie wielu smakoszy. Owocowy specjał najczęściej przygotowujemy z zakupionych w sklepie mieszanek. Warto jednak pokusić się o samodzielne zrobienie tego smakołyku. Z naszym nowym przepisem będzie to dziecinnie proste. Potrzebujecie jedynie herbaty i kilku innych składników. Koniecznie spróbujcie — efekty was zachwycą.
Kisiel jest jednym z deserów, które przygotowuje się niezwykle prosto. Czasami znajduje on zastosowanie w daniach jak np. w przypadku tej zupy owocowej. Częściej jednak sięgamy po niego solo. Podobnie jak w przypadku budyniu, warto pokusić się o wykonanie go w domu. Sprawdźcie nasz patent bazujący na czarnej herbacie, a na długo zrezygnujecie z gotowych produktów.
Przepis na smaczny kisiel z herbaty
Składniki:
0,7 litra zimnej wody
1 torebka czarnej herbaty np. Earl Grey
3/4 szklanki mrożonych malin
2 łyżki jagód goji (opcjonalnie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
listki świeżej melisy do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę ziemniaczaną i ksylitol rozprowadzamy w połowie szklanki zimnej wody. Pozostała ilość płynu zagotowujemy rondlu i zaparzamy w niej herbatę. Następnie łączymy napar z wcześniej przygotowaną mieszaniną.
Energicznie je mieszamy, by uniknąć powstania grudek. Ponownie zagotowujemy zawartość garnka, stale ją mieszając. Wrzucamy jagody goji (można pominąć) oraz mrożone maliny. Łączymy wszystkie składniki.
Całość odstawiamy na 5 minut. W tym czasie maliny rozmrożą się, a jagody goji napęcznieją. Kisiel przelewamy do misek i podajemy. Możemy go ozdobić listkami melisy. Smacznego.
Wskazówka: do kisielu można dodać również świeże owoce. Wtedy oczekiwanie po przyrządzeniu nie tylko nie będzie konieczne, a wręcz niewskazane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Przepis na odświeżający dżem z kiwi. Kolorowy i słodki dodatek
Źródło: sante