Charakterne, lekko pikantne ogórki krokodylki. Przebój wśród przetworów
Ogórki mogą być zarówno smacznym dodatkiem do dań, jak i świetną przekąską. Pełne charakteru, pikantne krokodylki przypadną do gustu amatorom ostrzejszych smaków. Przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt jest wart starań. Marynata z octu, oleju, cukru i chilli sprawia, że ogórki przyjemnie rozgrzewają, a jednocześnie pozostają chrupiące.
Ogórki najczęściej wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnej mizerii czy ukiszenia i zrobienia z nich dobrze znanej wielu smakoszom kwaśnej zupy . Tymczasem warzywo będzie doskonale smakowało również wtedy, gdy spędzi trochę czasu w pełnej charakteru marynacie z dodatkiem papryki chilli. Spróbujecie?
Przepis na wyborne ogórki z chilli
Składniki:
-
3 kg ogórków gruntowych
-
3 łyżki soli
-
2 główki czosnku
-
3 łyżeczki papryki chilli w proszku
-
6 łyżek oleju rzepakowego
-
1 szklanka cukru
-
2 szklanki octu
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy je w ćwiartki. Stopniowo przenosimy je do dużej miski. Najpierw umieszczamy kilogram i posypujemy je łyżka soli. Czynności dwukrotnie powtarzamy.
Przygotowane warzywa odstawiamy na około 6 godzin. W tym czasie puszczą sok. Odlewamy zgromadzoną wodę i łączymy ogórki z posiekanym czosnkiem oraz przyprawą chilli.
W garnku umieszczamy ocet, cukier i olej. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Chłodną marynatą zalewamy ogórki i odstawiamy je na całą noc.
Następnego dnia warzywa przenosimy do wyparzonych słoików, ciasno je układając. Wlewamy tyle marynaty, ile tylko to możliwe i dokładnie zamykamy. Pasteryzujemy w garnku z wodą przez minimum 7 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Lesyy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Źródło: przyslijprzepis