Chcesz skrócić czas duszenia mięsa na gulasz? Sięgnij po nieoczywisty produkt
Co zrobić, gdy mięso na gulasz wychodzi twarde i suche? Należy sięgnąć po pewien produkt dzięki, któremu skrócimy czas duszenia mięsa. Gulasz zachwyci soczystością, miękkością i wybornym smakiem.
Mięso twarde i suche w gulaszu
Mięso w gulaszu powinno być mięciutkie i apetyczne. Niestety zdarza się tak, że jest wręcz odwrotnie . Mięso mimo długiego gotowania wychodzi twarde, suche, a danie staje się niesmaczne. Powinno przecież wyjść sycące i po prostu pyszne. W tym celu warto sięgnąć po sodę oczyszczaną. Trzeba ją dosypać do wody, w której gotujemy mięso.
Na każdy litr wody dodajemy pół łyżeczki sody. Jest też nieco inny sposób na zapewnienie miękkości mięsu. Mięso, które chcemy usmażyć, nacieramy sodą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki . Potem płuczemy i osuszamy. Doprawiamy i smażymy , a wyjdzie w środku soczyste, a na zewnątrz chrupiące.
Jak mięso zmiękczały nasze babcie?
Jeszcze inny sposób w kuchni na zmiękczenie mięsa wykorzystywały nasze babcie. Podczas gotowania gulaszu panie domu dolewały odrobinę alkoholu. Ten sprawiał, że mięso szybciej stawało się miękkie. Wódka rozbija włókna w mięsie i czyni je delikatnymi i miękkimi.
Taki tik sprawdzi się podczas duszenia zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny . Łyżeczka wódki daje efekt kruchości i nie obawiajmy się, że alkohol będzie potem wyczuwalny w gulaszu. Wódka wyparuje, ale wcześniej zmiękczy mięso, a tym samym skróci czas duszenia.
Jak zrobić gulasz z kruchym mięsem?
Składniki:
- ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej
- ½ litra bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka wódki
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- smalec
Przygotowanie gulaszu zacznij od umycia, oczyszczenia i pokrojenia mięsa. Przełóż je do miski, dodaj czosnek, przyprawy, wymieszaj i odłóż. Na patelnię włóż smalec, na gorący tłuszcz wlej łyżeczkę wódki i włóż mięso. Podsmażaj je 20 minut, ale nie przykrywaj.
Obierz warzywa i też je podsmaż na drugiej patelni na smalcu. Po 20 minutach przełóż je do mięsa, zalej bulionem i duś kolejne 20 minut. W tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gulasz podawaj z ziemniakami lub z pieczywem. Będzie mięciutki, soczysty i bardzo smaczny. Pisaliśmy o tym, co zrobić, placki ziemniaczane nie rozpadały się na patelni. Podawaliśmy też prosty przepis na pyszną napoleonkę.
Źródło: haps.pl, wp.pl