To cudowne ciasto robię w 15 minut. W tym przepisie nie ma co się nie udać, prościej się już nie da
Zawsze chciałam zrobić napoleonkę, ale sądziłam, że to trudne i czasochłonne. Jednak znalazłam przepis dzięki, któremu robię bajecznie pyszne ciasto. Prościej i szybciej już się nie da. Polecam przepis na szybkie ciasto, które zachwyci każdego smakosza.
Szybki sposób na pyszną napoleonkę
Napoleonka marzy się wielu smakoszom. Ten delikatny deser z ciasta francuskiego, pełen kremu śmietankowego, potrafi naprawdę zachwycić. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Już dawno chciałam zrobić napoleonkę, ale sądziłam, że to nie lada sztuka.
Jednak dzięki temu przepisowi, odkryłam prosty i szybki sposób na wyśmienite ciasto. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje i dosłownie rozpływa się w ustach. Podobny przepis na tak pyszny deser znajdziesz na kanale YouTube Lecker mit Kristy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Przy tym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Są przepyszne i jest z nimi 2 razy mniej robotyJak zrobić napoleonkę w szybki sposób?
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 250 ml śmietanki 36 %
- 200 g serka śmietankowego
- 4 łyżki cukru pudru
- kakao
Przygotowanie ciasta zacznij od pokrojenia płatów ciasta francuskiego na 3 części. Oprósz je mąką i nastaw piekarnika na 220 stopni. Piecz ciasto 20 minut. Następnie do miski wlej śmietankę, ubijaj ją i wsyp cukier puder.
Dalej ubijaj i gdy będzie puszysta, dodaj serek śmietankowy. Przez chwilę nadal ubijaj, po czym z upieczonego ciasta zdejmij górną warstwę. Rozdziel płaty na cienkie części, a resztki ciasta francuskiego pokrusz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, postaw na nim talerz i posmaruj przygotowanym wcześniej kremem.
Napoleonka, która zawsze się udaje
Na warstwę kremu połóż ciasto francuskie, posmaruj je kremem i posyp kakao. Nałóż znów warstwę ciasta, rozprowadź krem i kakao. Zrób tak z resztą ciasta francuskiego kremem i kakao. Na wierzchu napoleonki i po bokach rozprowadź krem. Posyp wierzch i boki pokruszonym ciastem francuskim.
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij na godzinę przed podaniem. Napoleonka zachwyca delikatnością i kremową słodyczą. To szybkie ciasto zrobisz w prosty sposób. Taki deser zrobi wrażenie na gościach i będzie każdemu smakował. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyborne danie z ciasta francuskiego i boczku. Polecaliśmy też przepis na pyszne placuszki zamiast pączków.