Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To cudowne ciasto robię w 15 minut. W tym przepisie nie ma co się nie udać, prościej się już nie da
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.01.2024 13:39

To cudowne ciasto robię w 15 minut. W tym przepisie nie ma co się nie udać, prościej się już nie da

napoleonka
YouTube/@leckermitkristy

Zawsze chciałam zrobić napoleonkę, ale sądziłam, że to trudne i czasochłonne. Jednak znalazłam przepis dzięki, któremu robię bajecznie pyszne ciasto. Prościej i szybciej już się nie da. Polecam przepis na szybkie ciasto, które zachwyci każdego smakosza.

Szybki sposób na pyszną napoleonkę

Napoleonka marzy się wielu smakoszom. Ten delikatny deser z ciasta francuskiego, pełen kremu śmietankowego, potrafi naprawdę zachwycić. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Już dawno chciałam zrobić napoleonkę, ale sądziłam, że to nie lada sztuka. 

Jednak dzięki temu przepisowi, odkryłam prosty i szybki sposób na wyśmienite ciasto. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje i dosłownie rozpływa się w ustach. Podobny przepis na tak pyszny deser znajdziesz na kanale YouTube Lecker mit Kristy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

napoleonka
YouTube/@leckermitkristy
Przy tym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Są przepyszne i jest z nimi 2 razy mniej roboty

Jak zrobić napoleonkę w szybki sposób?

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 200 g serka śmietankowego
  •  4 łyżki cukru pudru
  • kakao

Przygotowanie ciasta zacznij od pokrojenia płatów ciasta francuskiego na 3 części. Oprósz je mąką i nastaw piekarnika na 220 stopni. Piecz ciasto 20 minut. Następnie do miski wlej śmietankę, ubijaj ją i wsyp cukier puder.

Dalej ubijaj i gdy będzie puszysta, dodaj serek śmietankowy. Przez chwilę nadal ubijaj, po czym z upieczonego ciasta zdejmij górną warstwę. Rozdziel płaty na cienkie części, a resztki ciasta francuskiego pokrusz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, postaw na nim talerz i posmaruj przygotowanym wcześniej kremem. 

Napoleonka, która zawsze się udaje

Na warstwę kremu połóż ciasto francuskie, posmaruj je kremem i posyp kakao. Nałóż znów warstwę ciasta, rozprowadź krem i kakao. Zrób tak z resztą ciasta francuskiego kremem i kakao. Na wierzchu napoleonki i po bokach rozprowadź krem. Posyp wierzch i boki pokruszonym ciastem francuskim. 

Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij na godzinę przed podaniem. Napoleonka zachwyca delikatnością i kremową słodyczą. To szybkie ciasto zrobisz w prosty sposób. Taki deser zrobi wrażenie na gościach i będzie każdemu smakował. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyborne danie z ciasta francuskiego i boczku. Polecaliśmy też przepis na pyszne placuszki zamiast pączków. 

napoleonka
YouTube/@leckermitkristy