Chłodnik to najlepsza zupa na upał. Wersja Bosackiej jest nadzwyczaj prosta
Chłodnik jest zupą, która najlepiej smakuje podczas upałów. To lekkie, smaczne danie przynosi ukojenie i tak potrzebne orzeźwienie, gdy temperatura za oknem wciąż rośnie. Katarzyna Bosacka poleca sposób na niezwykle szybki chłodnik. Robi się niemal sam. Tajemnica tkwi w użyciu jednego składnika.
Chłodnik, kulinarny ratunek podczas upałów
Chłodnik zwykle przyrządzamy z warzyw, kefiru lub maślanki. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski z botwinki i chłodnik ogórkowy. Te lekkie, warzywne zupy są wprost stworzone na gorące dni . Pozwalają nam smacznie zjeść i się orzeźwić.
Dzięki chłodnikowi wzmocnimy swoją odporność, poprawimy wygląd włosów, skóry i paznokci oraz zachowamy sprawność. Wszystko dzięki dobroczynnym właściwościom warzyw. Mimo niskiej kaloryczności chłodniki doskonale zaspokajają głód. Katarzyna Bosacka poleca szybki sposób na pyszny chłodnik. Warto go wypróbować.
Jak przygotować chłodnik Katarzyny Bosackiej?
Składniki:
- jogurt naturalny
- kefir lub maślanka
- pieczone buraki
- rzodkiewki
- świeży ogórek
Jogurt wlewamy do salaterki, dodajemy kefir lub maślankę, możemy dowolnie je łączyć. Dokładamy tarte buraczki. Katarzyna Bosacka kupiła gotowe pieczone. To znacznie ułatwia przygotowanie chłodnika. Można oczywiście też samodzielnie ugotować lub upiec buraki.
Następnie dodajemy rzodkiewkę startą na tarce, to też szybki patent na chłodnik. Na końcu wrzucamy starty ogórek. Proporcje są dowolne, jak kto lubi. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i cukrem. Możemy też dodać czosnek, koperek i szczypiorek. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Podajemy z połówkami ugotowanego na twardo jajka.
Chłodnik, czyli zdrowie na talerzu
Przepis, który podała Katarzyna Bosacka, pozwala błyskawicznie zrobić pyszną, pożywną i kolorową zupę. Patentem na szybkie przyrządzenie są tarte warzywa, ale też użycie gotowych buraczków pieczonych.
Zupa jest bardzo zdrowa, orzeźwia i dostarcza dużo błonnika, witamin z grupy B, witaminę A i C. Oprócz tego zawiera fosfor, żelazo i dużo wapnia. Na tak apetyczną bombę witaminową skuszą się nawet największe niejadki. Pisaliśmy o innym szybkim chłodniku. Podawaliśmy też przepis na chłodnik Ewy Wachowicz.
Źródło: TikTok/@katarzyna_bosacka