Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybki chłodnik z botwinki. 2 składniki genialnie podkręcą jego smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.04.2023 14:12

Szybki chłodnik z botwinki. 2 składniki genialnie podkręcą jego smak

chłodnik z botwinki
Canva /TYNZA

Kiedy za oknem ładna pogoda, nie mamy ochoty na ciężkie dania obiadowe. Idealnym pomysłem na posiłek będzie wtedy lekki i aromatyczny chłodnik. Aby wyszedł nie tylko sycący, ale i wyjątkowo smaczny warto dodać do niego 2 pyszne składniki. Koniecznie spróbujcie chłodnika z ogórkiem małosolnym i nutką czosnku.

Chłodnik z botwinki bosko podkręcą 2 smakowite produkty

Każda kucharka ma swój własny sposób na chodnik z botwinki. Dzięki temu tę smaczną zupę możemy za każdym razem przyprawić nieco inaczej. Do naszej wersji z ogórkami małosolnymi i dużą ilością czosnku będziecie chcieli jednak wrócić więcej niż raz. Uwielbiana, letnia zupa cieszy wyjątkowym i intensywnym smakiem.

„Tu jest jak u złej macochy". Gessler znowu grzmi w Kuchennych Rewolucjach

Przepis na chłodnik z dodatkiem ogórka małosolnego i czosnku

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 4 ogórki małosolne
  • 1 ogórek zielony
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek rzodkiewek
  • ½ pęczka koperku + koperek do dekoracji
  • pęczek szczypiorku
  • 1 l maślanki naturalnej
  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
  • jajka na twardo do podania

Jak zrobić wyśmienity chłodnik z pomysłowymi dodatkami?

Botwinkę na chłodnik dokładnie umyj. Liście drobno posiekaj, a buraczki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody tak, by płyn tylko przykrywał warzywo. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na chłodnik. Rzodkiewkę umyj i razem z ogórkami zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a koperek ze szczypiorkiem posiekaj. Maślankę wymieszaj z jogurtem w dużym naczyniu, dodaj rozdrobnione składniki, wymieszaj. 

Do składników chłodnika dołóż wystudzoną botwinkę. Połącz, dopraw do smaku solą, pieprzem. Całość przykryj i wstaw do lodówki na czas niezbędny do dobrego schłodzenia potrawy. Gotowy chłodnik podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, posypany posiekanym koperkiem. 

Chłodnik rodem z Bułgarii nie ma w sobie ani kawałka botwinki a i tak smakuje wybornie. Pomidorowo-arbuzowy rarytas ochłodzi Cię w największe upały.

botwinka.png
Canva / joanQ6