Szybki chłodnik z botwinki. 2 składniki genialnie podkręcą jego smak
Kiedy za oknem ładna pogoda, nie mamy ochoty na ciężkie dania obiadowe. Idealnym pomysłem na posiłek będzie wtedy lekki i aromatyczny chłodnik. Aby wyszedł nie tylko sycący, ale i wyjątkowo smaczny warto dodać do niego 2 pyszne składniki. Koniecznie spróbujcie chłodnika z ogórkiem małosolnym i nutką czosnku.
Chłodnik z botwinki bosko podkręcą 2 smakowite produkty
Każda kucharka ma swój własny sposób na chodnik z botwinki. Dzięki temu tę smaczną zupę możemy za każdym razem przyprawić nieco inaczej. Do naszej wersji z ogórkami małosolnymi i dużą ilością czosnku będziecie chcieli jednak wrócić więcej niż raz. Uwielbiana, letnia zupa cieszy wyjątkowym i intensywnym smakiem.
„Tu jest jak u złej macochy". Gessler znowu grzmi w Kuchennych RewolucjachPrzepis na chłodnik z dodatkiem ogórka małosolnego i czosnku
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 4 ogórki małosolne
- 1 ogórek zielony
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek rzodkiewek
- ½ pęczka koperku + koperek do dekoracji
- pęczek szczypiorku
- 1 l maślanki naturalnej
- 1 małe opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
- jajka na twardo do podania
Jak zrobić wyśmienity chłodnik z pomysłowymi dodatkami?
Botwinkę na chłodnik dokładnie umyj. Liście drobno posiekaj, a buraczki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody tak, by płyn tylko przykrywał warzywo. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na chłodnik. Rzodkiewkę umyj i razem z ogórkami zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a koperek ze szczypiorkiem posiekaj. Maślankę wymieszaj z jogurtem w dużym naczyniu, dodaj rozdrobnione składniki, wymieszaj.
Do składników chłodnika dołóż wystudzoną botwinkę. Połącz, dopraw do smaku solą, pieprzem. Całość przykryj i wstaw do lodówki na czas niezbędny do dobrego schłodzenia potrawy. Gotowy chłodnik podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, posypany posiekanym koperkiem.
Chłodnik rodem z Bułgarii nie ma w sobie ani kawałka botwinki a i tak smakuje wybornie. Pomidorowo-arbuzowy rarytas ochłodzi Cię w największe upały.