Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugotuj ziemniaki, zagnieć i nadziej truskawkami. To danie będzie hitem lata
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.06.2023 19:15

Ugotuj ziemniaki, zagnieć i nadziej truskawkami. To danie będzie hitem lata

knedle z truskawkami
screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Sezon na truskawki w pełni. Pyszne owoce można podać na więcej sposobów, niż tylko w formie deseru. Domownicy ozłocą Cię, jeśli przygotujesz doskonałe, letnie knedle ze świeżymi truskawkami. Ten prosty przepis pokocha cała rodzina.

Knedle z truskawkami powalają na kolana

Knedle to znane danie w naszej rodzimej kuchni. Najczęściej zajadamy je jesienią z nadzieniem w postaci śliwek. Potrawę tę jednak z równym powodzeniem możesz podać także latem. Wnętrze ciasta wypełnij soczystymi truskawkami.

Przygotowanie knedli z truskawkami jest bardzo prostym zadaniem. Potrzebujesz do tego kliku podstawowych składników i oczywiście owoców. Ugotuj ziemniaki, zagnieć ciasto i uformuj zgrabne, apetyczne knedle. Potem wystarczy chwila gotowania i możesz serwować pyszny posiłek.

Odwiedziliśmy ulubione sklepy Polaków. Skład i ceny produktów na grilla szokują

Przepis na letnie knedle z truskawkami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (ważone po obraniu)
  • ok. 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli
  • ok. 35-40 szt. truskawek
  • mała śmietanka 12 %
  • 2 łyżeczki cukru

Najlepsze knedle z truskawkami krok po kroku

Ziemniaki na knedle obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie warzywa odcedź i ostudź. Kiedy będą chłodne, przepuść je przez praskę, dodaj jajka oraz stopniowo mąkę. Całość szybko wyrób na gładkie ciasto.

Otrzymane ciasto na knedle rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego okręgi o średnicy ok. 6 cm. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Na każdą porcję ciasta nakładaj po owocu i formuj kolejne knedle, aż do zużycia całej porcji ciasta i truskawek.

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej sól. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucaj do niej partiami knedle. Zamieszaj, przykryj garnek pokrywką i czekaj, aż wypłyną.

Od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię, gotuj je jeszcze 2-3 minuty. Następnie wyławiaj łyżką cedzakową. Knedle najlepiej smakują podane od razu po ugotowaniu, polane śmietanką wymieszaną z cukrem. Doskonale pasować będzie do nich także szczypta cynamonu. Wyśmienite wytrawne knedle z warzywnym farszem przypadną do gustu każdemu. Na szybką przekąskę przygotuj leniwe z sezonowym owocem.

gotowanie knedli z truskawkami.png
Canva / Image Professionsls GmbH

Źródło: YouTube /Swojskie jedzonko