Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz. Najlepiej smakuje w ciepłe dni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.08.2022 22:06

Orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz. Najlepiej smakuje w ciepłe dni

Orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz. Najlepiej smakuje w ciepłe dni
canva/TYNZA

Chłodnik litewski to idealna zupa na obiad w upalne, słoneczne dni. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna aromatu. Ewa Wachowicz do tradycyjnego chłodnika dodaje zakwas na żur, dzięki czemu zupa smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz.

W maju w sklepach zaczyna pojawiać się botwinka, czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Mają rewelacyjny smak, są bardzo zdrowe i przygotujesz z nich wiele smacznych dań, w tym właśnie tradycyjny chłodnik litewski.

Chłodnik to świeża, lekka i niezwykle orzeźwiająca zupa, którą podajemy mocno schłodzoną. W daniu, oprócz botwinki, mamy jeszcze młode rzodkiewki, zielonego ogórka, zsiadłe mleko i kilka prostych składników, dzięki którym chłodnik błyskawicznie znika z talerzy.

Ewa Wachowicz do tradycyjnej, litewskiej zupy dodaje również odrobinę zakwasu na żurek, dzięki czemu chłodnik ma bardzo wyraźny smak i jest jeszcze zdrowszy. Zupę ugotuj również na bulionie warzywnym, będzie o wiele lepsza, niż gotowana na samej wodzie.

Przepis na chłodnik litewski według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • botwinka

  • pęczek rzodkiewki

  • duży ogórek zielony

  • 1/3 szklanki zakwasu na żurek

  • 3 szklanki zsiadłego mleka

  • szklanka wywaru warzywnego

  • koperek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz do smaku

  • jajka na twardo po podania

  • kwaśna śmietana 18% do podania

Jak zrobić chłodnik litewski według Ewy Wachowicz?

Buraki, łodygi drobno posiekaj, zagotuj wywar i włóż do niego przygotowane warzywa, gotuj 10 minut na wolnym ogniu, następnie dodaj posiekane liście i gotuj kolejne 5 minut.

Do zupy wlej zakwas na żurek, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie zetrzyj na tarce rzodkiewki, ogórka i czosnek. Składniki włóż do zimnej zupy, zalej zsiadłym mlekiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik wstaw do lodówki na około 30 minut, po tym czasie oprósz zupę koperkiem i podaj z ugotowanym na twardo jajkiem i kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.

Młode buraczki
Źródło zdjęcia: canva/ pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Tagi: Zupa Jajka Danie