Smakosze.pl Przepisy Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
canva/Mykola Lunov

Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jakie danie przygotować na dzisiejszy upał? Proponujemy doskonały chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa, zblendowane awokado oraz pokrojony w paski ogórek. Całość jest lekka, przepyszna i pełna składników odżywczych. Gwarantujemy, że ta nieziemska zupa podbije podniebienie każdego.

Chłodnik jak sama nazwa wskazuje, jest zupą serwowaną na zimno. U nas największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, którego podstawą jest botwina. Jednak do przygotowania chłodników można wykorzystać także inne warzywa, a nawet owoce.

Dziś zapraszamy was na chłodnik z fit twistem, czyli z dodatkiem orzeźwiającego ogórka. Innym niezwykle ważnym składnikiem tej zimnej zupy jest awokado. Zawiera ono dużo cennych tłuszczów, a także witamin i soli mineralnych. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Jak zrobić chłodnik z fit twistem?

Składniki:

  • 500 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 dojrzałe awokado

  • 1 ogórek sałatkowy

  • 1 pęczek rzodkiewek

  • koperek

  • szczypiorek

  • kumin

  • chilli w proszku

  • sok z cytryny lub limonki

  • sól, pieprz

Przygotowanie chłodnika z fit twistem

Do miski wlej maślankę i oliwę, dodaj posiekane ząbki czosnku i obrane awokado. Całość zblenduj na jednolitą masę.

Ogórek umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Rzodkiewki oczyść, również pokrój w plasterki. Koperek i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.

Rozdrobnione składniki dodaj do masy maślankowej, wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku sokiem z cytryny, kuminem, chilli, pieprzem i solą.

Chłodnik przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Możesz go podać z ugotowanym na twardo jajkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chłodnik litewski , a także na chłodnik ogórkowy .

ogórek
canva/Sumners Graphics

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blog.finediners

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy