Chłodnik z kiszonych ogórków, idealny w upalny dzień. Nic tak nie ochłodzi jak kultowa zimna zupa
Chłodnik z kiszonych ogórków jest pyszną alternatywą klasycznej ciepłej zupy. Jego smak przyjemnie orzeźwia, a świeży koperek nadaje mu aromatu. Jeśli szukacie prostego przepisu na letni obiad — ta propozycja jest dla was.
Przygotowanie chłodnika z kiszonych ogórków nie jest skomplikowane, a lista składników wyjątkowo krótka. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej zupy, warto się skusić — pełna aromatu zimna potrawa z pewnością skradnie wasze serca.
Przepis na wyborny chłodnik z ogórków kiszonych
Składniki:
-
2 ogórki kiszone średniej wielkości
-
2 szklanki kwasu ogórkowego
-
1 pęczek koperku
-
1 spory ząbek czosnku
-
2 łyżki śmietany 18%
-
2 jaja ugotowane na twardo (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie chłodnika z ogórków kiszonych:
Ogórki wyjmujemy z zalewy i kroimy w cienkie plastry. Umieszczamy je w większym naczyniu wraz z kwasem ogórkowym i śmietaną. Koperek płuczemy i starannie siekamy. Połowę porcji dodajemy do ogórków.
Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do chłodnika z ogórków kiszonych. Danie doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i posypujemy dodatkową porcją koperku. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przygotowania chłodnika z kiszonych ogórków:
-
Jeżeli lubicie bardziej gęste zupy, zetrzyjcie ogórki na tarce. Warto wtedy zmniejszyć ilość dodawanego kwasu ogórkowego.
-
Danie będzie lżejsze, jeśli zamiast śmietany użyjecie jogurtu naturalnego. Zastosowanie jogurtu sojowego lub sojowej śmietany i pominięcie jajka pozwoli wam przygotować go w wersji wegańskiej.
Jeśli chłodnik z kiszonych ogórków nie trafia w wasze gusta, możecie też przygotować inne zupy na zimno. Na naszej stronie znajdziecie recepturę na tradycyjną odsłonę tego specjału z buraków, a także patent na niezwykle smakowity chłodnik z pomidorów i arbuza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
-
Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
-
Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata
Źródło: przyslijprzepis