Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Surówka z marchewki i jabłka będzie pasowała do wielu dań obiadowych. Warto przygotować ją z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek. Wtedy będzie lekka, soczysta i niezwykle przyjemna w odbiorze. Zapomnicie, że kiedykolwiek podawaliście ją z majonezem.
Surówki są wyśmienitymi dodatkami obiadowymi. Podpowiadaliśmy wam już przepisy na takie klasyki jak colesław czy specjał z czerwonej kapusty . Tym razem przedstawiamy niezwykle prostą recepturę na soczystą kompozycję z marchwi jabłka. Zapomnijcie o ciężkich dodatkach i cieszcie się jej przyjemnym orzeźwiającym smakiem.
Przepis na chrupiącą surówkę z marchewki
Składniki:
-
500 g marchewki
-
2 średnie jabłka
-
sok wyciśnięty z 1 cytryny
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Marchewki i jabłka dokładnie myjemy, korzeń obieramy. Następnie ścieramy składniki na tarce o większych oczkach. Jabłka możemy rozdrobnić na mus, korzystając z drobniejszych otworków tarki.
Składniki umieszczamy w misce z sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy po schodzeniu przez kwadrans w lodówce.
Wskazówki:
-
Do surówki możemy dodać nabiał, by była bardziej treściwa. Wystarczy 100 ml jogurtu naturalnego lub jogurtu wymieszanego ze śmietaną czy majonezem.
-
Specjał z dodatkiem nabiału będzie wegański, jeśli zamiast produktów mlecznych wybierzemy sojowe odpowiedniki. Surówka nadal będzie smaczna, a przy okazji bogata w białko.
Źródło zdjęcia: canva/karinsasaki
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps