Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej
Zazwyczaj do obiadu podajemy buraczki, marchewkę czy białą kapustę. O istnieniu czerwonej odmiany tego ostatniego warzywa często zapominamy. Warto włączyć je do swojego jadłospisu w postaci pysznej surówki z dodatkiem czosnku. Zimowy przysmak obiadowy zachwyci każdego smakosza.
Kapusta czerwona zawiera znaczne ilości witaminy A i C, a przy tym obfituje w żelazo i potas. Z tego warzywa przygotujemy znacznie więcej potraw niż tylko tradycyjny dodatek śląski — kapustę modrą . Najłatwiej będzie wykorzystać ją w surówce. Dodajcie czosnek ocet oraz olej i doprawcie. Ten przyjemny smak i chrupkość spodobają się każdemu .
Przepis na chrupiącą surówkę teściowej
Składniki:
-
pół główki czerwonej kapusty
-
6 ząbków czosnku
-
po 5 łyżek octu i oleju
-
3 łyżki cukru
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i przenosimy do miski. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, ocet i olej. Całość dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 2 godziny , by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Najlepiej smakuje z kotletami schabowymi lub z warzywnymi mielonymi np. marchewkowymi .
Wskazówki:
-
Aby urozmaicić surówkę, możecie dodać startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę. Kompozycja nabierze kolorów i zyska dodatkowe wartości odżywcze.
-
Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny. Dobierzcie tylko odpowiednio jego ilość, by surówka nie wyszła zbyt kwaśne.
-
Alternatywą dla cukru mogą być dowolne słodziki. Pamiętajcie, że jeśli dodacie miód, surówka nie będzie odpowiednia dla wegan.
-
Surówkę możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Dlatego też warto zaplanować kilka różnych obiadów z jej udziałem i od razu zrobić większą porcję.
Źródło: canva/Taiftin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: obzarciuch Zapraszamy na nasz Instagram