Smakosze.pl Przepisy Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej
canva/PeteerS

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

8 grudnia 2021

Zazwyczaj do obiadu podajemy buraczki, marchewkę czy białą kapustę. O istnieniu czerwonej odmiany tego ostatniego warzywa często zapominamy. Warto włączyć je do swojego jadłospisu w postaci pysznej surówki z dodatkiem czosnku. Zimowy przysmak obiadowy zachwyci każdego smakosza.

Kapusta czerwona zawiera znaczne ilości witaminy A i C, a przy tym obfituje w żelazo i potas. Z tego warzywa przygotujemy znacznie więcej potraw niż tylko tradycyjny dodatek śląski — kapustę modrą . Najłatwiej będzie wykorzystać ją w surówce. Dodajcie czosnek ocet oraz olej i doprawcie. Ten przyjemny smak i chrupkość spodobają się każdemu .

Przepis na chrupiącą surówkę teściowej

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty

  • 6 ząbków czosnku

  • po 5 łyżek octu i oleju

  • 3 łyżki cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i przenosimy do miski. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, ocet i olej. Całość dokładnie mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 2 godziny , by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Najlepiej smakuje z kotletami schabowymi lub z warzywnymi mielonymi np. marchewkowymi .

Wskazówki:

  • Aby urozmaicić surówkę, możecie dodać startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchewkę. Kompozycja nabierze kolorów i zyska dodatkowe wartości odżywcze.

  • Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny. Dobierzcie tylko odpowiednio jego ilość, by surówka nie wyszła zbyt kwaśne.

  • Alternatywą dla cukru mogą być dowolne słodziki. Pamiętajcie, że jeśli dodacie miód, surówka nie będzie odpowiednia dla wegan.

  • Surówkę możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Dlatego też warto zaplanować kilka różnych obiadów z jej udziałem i od razu zrobić większą porcję.

Surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta będzie równie smaczna przyrządzona na słodko

Źródło: canva/Taiftin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: obzarciuch Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy