Smakosze.pl Przepisy Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych warzyw. Idealna do różnych obiadów
canva/carlosdelacalle

Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych warzyw. Idealna do różnych obiadów

3 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na uniwersalny dodatek do obiadu? Z całą pewnością będzie nim chrupiąca sałata wzbogacona aromatycznym warzywem. Bardzo łatwo ją przygotować, bo wystarczy porwać liście sałaty, dodać pokrojone pomidory, sos i wymieszać. Miska tego zdrowego przysmaku zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz można cieszyć się smakiem i chrupkością tej najpyszniejszej, gruntowej. Występuje w wielu odmianach i bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach. A kto nie ma własnej uprawy, przeróżne sałaty kupi na bazarku lub w supermarkecie.

Kanapka z liściem sałaty od razu nabiera lepszego wyglądu i smaku. Jednak nie ma to, jak zjeść porządną porcję tego warzywa, czyli surówkę. Dziś proponujemy wam przygotowanie sałaty z dodatkiem pomidorów, dymki i błyskawicznego sosu. Taka sałatka będzie doskonałym uzupełnieniem wielu dań obiadowych, bo równie dobrze pasuje do potraw z mięs, drobiu, ryb i jarskich.

Przepis na sałatę z pomidorem i prostym sosem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 garście mieszanki sałat, np. masłowej, lodowej, karbowanej, rukoli

  • 2 duże pomidory

  • 3 cebulki dymki

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

  • 2 łyżeczki miodu lub syropu malinowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie chrupiącej sałatki do obiadu

Liście sałaty dokładnie opłucz, osusz. Większe liście porwij na kawałki, umieść w dużej salaterce.

Pomidory umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Cebulki dymki oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem.

Pokrojone pomidory i cebulkę dymkę dodaj do sałaty. Całość oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.

Do słoiczka wlej oliwę, ocet i miód lub syrop malinowy. Zakręć, energicznie wstrząśnij. Sosem polej sałatę, dobrze wymieszaj. Od razu podawaj.

Z naszej strony dowiesz się, jak przedłużyć świeżość sałaty , a także, jak zmniejszyć goryczkę sałaty .

płukanie sałaty
canva/AfricaImages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy