Sałata nie zwiędnie tak szybko
Pixabay / maxmann

Sprytny sposób na przedłużenie świeżości sałaty

Sałata jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Odrobina takiej zieleniny zachęca do zajadania. Niestety, warzywo ma to do siebie, że całkiem szybko więdnie. Przedłużymy jej żywotność za pomocą miski, ręczników papierowych i folii spożywczej.

Zwiędła sałata potrafi przyprawić o nie lada rozczarowanie. Nieestetyczne liście z pewnością nie zachęcają do jedzenia. Prawdopodobnie każdy doświadczył kiedyś tej nieprzyjemności. Możemy jej uniknąć w łatwy sposób.

Co zrobić, by sałata wytrzymała dłużej w lodówce?

Bez wątpienia sałata często pojawia się pośród naszych dań. Czasami dodajemy ją do kanapek, a innym razem stawiamy na smakowite sałatki. Niezależnie od preferencji jedno jest pewne, zwiędła sałata nie napawa radością.

Okazuje się, że sałata może zachować świeżość nawet tydzień dłużej, jeżeli zabezpieczymy ją w odpowiedni sposób. Wykorzystamy do tego przedmioty, które można znaleźć w niemal każdej kuchni. Warto zapamiętać ten trik.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Dom pełen pomysłów, sałata nie zwiędnie tak szybko, jeśli umieścimy ją w misce, przykryjemy ręcznikami papierowymi, a całość owiniemy folią spożywczą. Taki pakunek umieszczamy w lodówce.

Bill Gates zachęca do ograniczenia spożywania mięsaBill Gates zachęca do ograniczenia spożywania mięsaCzytaj dalej

Sałata powinna być świeża przez tydzień. Nie zaszkodzi jednak sprawdzić inne użyteczne triki, które mogą nam się przydać w kuchni. Przykładowo nadmiar odciętej bazylii możemy i umieścić łodyżkami w szklance wody. Wówczas zdążymy wykorzystać ją przy kolejnej okazji.

Sałata to nie wszystko. Poznaj więcej trików

Nasza sałata jest już zabezpieczona? Możemy zatem wypróbować inne sztuczki. Obieranie czosnku nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Czasami jest to niezwykle czasochłonne. Najlepiej umieścić ząbki w zamykanym pudełku. Po kilku minutach intensywnego potrząsania łupiny same odpadną. Istnieje jeszcze jeden skuteczny trik na obieranie czosnku.

Warto również wiedzieć jak sprawdzić, czy nasze jajka są jeszcze świeże. Oczywistym pomysłem jest umieszczenie ich w wodzie. Jednak możemy ocenić to za pomocą słuchu. Nalewanie wody będzie zbędne.

Wystarczy potrząsnąć jajkiem i nasłuchiwać. Jeśli usłyszymy chlupotanie, wówczas oznacza to, że nie nadaje się ono do jedzenia i jest już zepsute. Ta sztuczka z pewnością przyda się smakoszom, którzy lubią zajadać jajka.

W kuchni możemy wykorzystać rozmaite triki. Dotyczą zarówno sposobów na przedłużenie świeżości, jak i wydobycia pełni smaku. Każdy smakosz powinien wiedzieć, jak sprawić, by rosół był jeszcze bardziej smakowity.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Dom pełen pomysłów

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł