Smakosze.pl
ciasto przekładane

canva/bbstudio_aad

Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ciasta bez pieczenia, w odróżnieniu od tych z piekarnika, zawsze się udają. Na dodatek robi się je szybko i można dodać takie składniki jak się lubi, w dowolnych proporcjach. Dziś zapraszamy na chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia Lion.

Inspiracją do przygotowania tego ciasta był klasyczny batonik Lion. Delikatna, puszysta masa i ciągnący karmel w pysznej polewie czekoladowej kuszą i smakują niebywale. To wyborne ciasto bez pieczenia jest idealne na podwieczorek, może też zastąpić tort.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

Składniki:

na spód:

  • 2 duże opakowania prostokątnych herbatników

  • 1 puszka masy krówkowej

na krem:

  • 4 małe batoniki Lion

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • cukier wanilinowy

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 500 ml serka mascarpone

  • 100 g orzechów laskowych lub solonych orzeszków ziemnych

do dekoracji:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • cukier wanilinowy

  • 2 łyżeczki cukru pudru

  • 1 fix do śmietany

  • 2-3 herbatniki

  • 2 łyżki płatków kukurydzianych

fasolka po bretońsku

Jak zrobić sycącą fasolkę po bretońsku z ziemniakami?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta LION

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników, rozsmaruj na niej masę krówkową.

Batoniki pokrój na małe kawałki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj do mascarpone, delikatnie wymieszaj.

Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, umieść na ściereczce, otrzyj z nich skórkę. Orzechy drobno posiekaj.

Połowę kremu wymieszaj z pokrojonymi batonikami, wyłóż go na herbatniki. Resztę kremu połącz z orzechami, rozsmaruj na poprzedniej warstwie. Przykryj warstwą herbatników.

Na wierzch kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym oraz fixem. Krem wyłóż na herbatniki. Posyp pokruszonymi herbatnikami i płatkami kukurydzianymi. Dobrze schłodź.

ciasto

ciasto

Źródło zdjęcia: canva/AnastasiaNurullina

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: malacukierenka

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >