Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION
Ciasta bez pieczenia, w odróżnieniu od tych z piekarnika, zawsze się udają. Na dodatek robi się je szybko i można dodać takie składniki jak się lubi, w dowolnych proporcjach. Dziś zapraszamy na chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia Lion.
Inspiracją do przygotowania tego ciasta był klasyczny batonik Lion. Delikatna, puszysta masa i ciągnący karmel w pysznej polewie czekoladowej kuszą i smakują niebywale. To wyborne ciasto bez pieczenia jest idealne na podwieczorek, może też zastąpić tort.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION
Składniki:
na spód:
2 duże opakowania prostokątnych herbatników
1 puszka masy krówkowej
na krem:
4 małe batoniki Lion
400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
cukier wanilinowy
3 łyżki cukru pudru
500 ml serka mascarpone
100 g orzechów laskowych lub solonych orzeszków ziemnych
do dekoracji:
300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
cukier wanilinowy
2 łyżeczki cukru pudru
1 fix do śmietany
2-3 herbatniki
2 łyżki płatków kukurydzianych
Przygotowanie ciasta LION
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników, rozsmaruj na niej masę krówkową.
Batoniki pokrój na małe kawałki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj do mascarpone, delikatnie wymieszaj.
Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, umieść na ściereczce, otrzyj z nich skórkę. Orzechy drobno posiekaj.
Połowę kremu wymieszaj z pokrojonymi batonikami, wyłóż go na herbatniki. Resztę kremu połącz z orzechami, rozsmaruj na poprzedniej warstwie. Przykryj warstwą herbatników.
Na wierzch kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym oraz fixem. Krem wyłóż na herbatniki. Posyp pokruszonymi herbatnikami i płatkami kukurydzianymi. Dobrze schłodź.
Źródło zdjęcia: canva/AnastasiaNurullina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: malacukierenka