Smakosze.pl Przepisy Chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Panierowany przysmak
canva/Antonio Gravate

Chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Panierowany przysmak

8 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Ten panierowany przysmak jest tani, łatwy do zrobienia i wprost rozpływa się w ustach. By go zrobić, wystarczy ugotować ziemniaki, przecisnąć je przez praskę, połączyć z pieczarkami, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć. Prawda, że proste?

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucajcie ich, tylko przeróbcie na nową potrawę. Możecie z nich zrobić na przykład kotlety lub krokiety. Dziś proponujemy zrobić właśnie te ostatnie. Dodamy do nich trochę podsmażonych pieczarek, dzięki czemu danie zyska ciekawszy smak i aromat.

Jak zrobić paluchy ziemniaczane z pieczarkami?

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 50 dag pieczarek

  • 1 łyżka masła

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie chrupiących paluchów ziemniaczanych

Ziemniaki najlepiej wytłucz, gdy są jeszcze ciepłe. Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia, podgrzej je w garnku na niedużym ogniu lub w mikrofali, a potem je wytłucz.

Pieczarki opłucz, osącz, zetrzyj na dużych oczkach lub drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp pieczarki i przesmaż je, mieszając. Smaż je, aż odparuje nadmiar płynu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek. Całość smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Wystudź.

Pieczarki z cebulą dodaj do ziemniaków. Dodaj też do nich jajko, posiekaną natkę, 3 łyżki tartej bułki, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj masę.

Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach podłużne paluchy. Każdy panieruj w tartej bułce, a potem usmaż je na patelni ze średnio rozgrzanym olejem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne dania z gotowanych ziemniaków. Sprawdź, jak zrobić kopytka , a także, w jaki sposób przygotować kotlety ziemniaczane .

smażenie pieczarek
smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnawiola.home.blog

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy