Smakosze.pl
Babciny przepis na idealne kopytka. Sekret tkwi w 1 sztuczce

canva/alicjane

Babciny przepis na idealne kopytka. Sekret tkwi w 1 sztuczce

5 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kopytka są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób, możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, aby jedzenie się nie zmarnowało. Poznaj babciny przepis na idealne kopytka, błyskawicznie znikną z talerzy.

Kopytka to proste i tanie danie, do którego możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego dnia, aby być zero waste. Sekretem idealnych kopytek jest dodanie żółtek do ciasta, dzięki którym będzie bardziej sprężyste i delikatne, a same kopytka doskonałe w smaku.

ryba pieczona w folii

Która strona folii aluminiowej sprawdza się do pieczenia? Wyjaśniamy różnicę

CZYTAJ DALEJ

Babcine kopytka smakują rewelacyjnie podane na wiele sposobów- na słodko z masłem, cukrem i cynamonem lub z okrasą z cebuli i boczkiem wędzonym. Jeśli zostało Ci ugotowane mięso drobiowe, poszarp je przy pomocy widelców i podsmaż z cebulką- tak przygotowana potrawka smakuje rewelacyjnie z kopytkami.

Babciny przepis na idealne kopytka

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 208 g mąki pszennej

  • 75 g mąki ziemniaczanej

  • 2 żółtka

  • sól, pieprz

Jak zrobić idealne kopytka?

Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, następnie ostudź i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, lekko posól i oprósz pieprzem.

Całość wyrób ręcznie na jednolite ciasto, następnie podziel je na mniejsze porcje. Z każdej z nich uformuj wałek i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka wrzuć na gotującą się, osoloną wodę i gotuj przez 2-3 minuty, do wypłynięcia. Danie podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Garnek z obranymi ziemniakami na kopytka

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę

  • Co można pić zamiast kawy? Zdradzamy najlepsze zamienniki

  • Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca

Źródło: doradcasmaku.pl

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >
Omlet z szynką

Przepisy

Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Czytaj więcej >
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej

Przepisy

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

Czytaj więcej >