Babciny przepis na idealne kopytka. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Kopytka są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób, możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, aby jedzenie się nie zmarnowało. Poznaj babciny przepis na idealne kopytka, błyskawicznie znikną z talerzy.
Kopytka to proste i tanie danie, do którego możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego dnia, aby być zero waste. Sekretem idealnych kopytek jest dodanie żółtek do ciasta, dzięki którym będzie bardziej sprężyste i delikatne, a same kopytka doskonałe w smaku.
Babcine kopytka smakują rewelacyjnie podane na wiele sposobów- na słodko z masłem, cukrem i cynamonem lub z okrasą z cebuli i boczkiem wędzonym. Jeśli zostało Ci ugotowane mięso drobiowe, poszarp je przy pomocy widelców i podsmaż z cebulką- tak przygotowana potrawka smakuje rewelacyjnie z kopytkami.
Babciny przepis na idealne kopytka
Składniki na 5-6 porcji:
1 kg ugotowanych ziemniaków
208 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
sól, pieprz
Jak zrobić idealne kopytka?
Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, następnie ostudź i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, lekko posól i oprósz pieprzem.
Całość wyrób ręcznie na jednolite ciasto, następnie podziel je na mniejsze porcje. Z każdej z nich uformuj wałek i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka wrzuć na gotującą się, osoloną wodę i gotuj przez 2-3 minuty, do wypłynięcia. Danie podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca
Źródło: doradcasmaku.pl