Prosty przepis na kotlety ziemniaczane. Tani obiad dla całej rodziny
Kotlety ziemniaczane są sycącą propozycją na wegetariański obiad dla całej rodziny. To wyjątkowo proste danie przygotujecie szybko, a będzie bardzo smaczne w towarzystwie wielu rozmaitych dodatków. Koniecznie je wypróbujcie — tani i satysfakcjonujący posiłek jest na wyciągnięcie ręki. Niezbędne składniki kupicie w każdym sklepie. Kotlety ziemniaczane podać można na wiele sposobów. Doskonale pasuje do nich aromatyczny sos grzybowy czy wyraziste glazurowane pieczarki. Dodatki zawsze możecie też zamknąć wewnątrz specjału. W takiej odsłonie sprawdzi się np. twaróg z ziołami. Niezależnie od tego, na co się zdecydujecie, będzie pysznie.
Przepis na wyborne kotlety ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obieramy. Bulwy myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Gotujemy w niej ziemniaki. Gdy warzywo zmięknie, odcedzamy je i studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Zdejmujemy naczynie z ognia i studzimy zawartość. Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy je z cebulą. Wbijamy jajko i wsypujemy obie mąki.
Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy podłużne i lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je starannie w bułce tartej.
Na patelni ponownie rozgrzewamy olej. Smażymy wyroby na złoto z obu stron. Gotowe kotlety ziemniaczane osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/intek1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
Co zrobić, żeby kopytka wyszły miękkie i nie sklejały się w trakcie gotowania?
Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram