Smakosze.pl Przepisy Chrupiące kotlety z selera. Doskonała alternatywa dla schabowych i mielonych
canva/A_Lein

Chrupiące kotlety z selera. Doskonała alternatywa dla schabowych i mielonych

26 czerwca 2022

Kotlety z warzyw mogą być równie pyszne co mięsne rarytasy. Wystarczy tylko dobrze doprawić masę. Specjał z selera nie będzie wyjątkiem. Delikatnie słodka kompozycja z dodatkiem marchewki z powodzeniem zastąpi schabowe czy tradycyjne mielone. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona.

Kotlety z selera są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne aromatu. Będą doskonałym letnim zamiennikiem ciężkich, mięsnych potraw. Raz ich spróbujecie, a wspomnienie subtelnej słodyczy zamkniętej w chrupiącej panierce zostanie z wami na długo. Skusicie się?

Przepis na znakomite kotlety z selera

Składniki:

  • 1 większy seler korzeniowy

  • 500 g marchewki

  • 2 średnie cebule

  • pól szklanki wody lub bulionu warzywnego

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub dowolnego ryżu

  • 100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół łyżeczki curry lub kurkumy

  • olej rzepakowy do smażenia

  • bułka tarta do obtaczania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie kotletów z selera:

Seler oraz marchew obieramy i myjemy, po czym ścieramy je na tarce o większych oczkach. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy je na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy rozdrobnione warzywa. Mieszamy i wlewamy wodę lub bulion.

Całość smażymy na niewielkim ogniu bez przykrycia do czasu, aż warzywa nieco zmiękną. Zawartość patelni przenosimy do większej miski. Łączymy ją ze schłodzonym ryżem lub kaszą oraz mąkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy też curry lub kurkumę, jeśli używamy.

Z masy formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej, po czym smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Podajemy z wybranym sosem lub surówką. Smacznego.

Po inne przepisy na roślinne kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny sposób na pyszny rarytas z kalarepy . Być może spodoba wam się też ta receptura na wyśmienite kotlety z cukinii .

Kotlety z selera zachwycą każdego, kto ich spróbuje
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy