Chrupiące placki ziemniaczane - wyjątkowy przepis
Placki ziemniaczane to pomysł na szybki, smaczny i tani obiad. Z przepisu usmażysz 20 chrupiących placuszków, bez jajka, bez dużej ilości mąki, dzięki czemu placki są lekkie, zwarte i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na chrupiące placki ziemniaczane.
Ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach z odrobiną mąki i bez jajka mają mocno chrupiącą, złocistą skórkę i są miękkie w środku. Placki możesz doprawić wyłącznie solą, możesz również dodać do nich pieprz i ulubione zioło, osobiście polecam majeranek, ponieważ świetnie podbija smak placuszków.
Aby placki nie były ciężkie i nie zawierały dużej ilości mąki, przygotuj je z zeszłorocznych ziemniaków mącznych, jak np. Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki te zawierają mało wody i dużo skrobi, dzięki której placki będą zwarte, chrupiące i nie rozwarstwią się podczas smażenia. Tego typu ziemniaki świetnie sprawdzą się również do przygotowania klusek śląskich i pyz z mięsem.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie, idealne na zimę- tu poznasz przepis na placki ziemniaczane po zbójnicku, czyli duże placki z mięsnym gulaszem.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Składniki na 20 placków:
1,5 ziemniaków
łyżka mąki pszennej
cebula
pół płaskiej łyżeczki soli
szczypiorek
olej roślinny do smażenia
pół łyżeczki suszonego majeranku (optymalnie)
Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odstaw, żeby puściły wodę, następnie odsącz je za pomocą tetry lub mocno dociskaj łyżką. Zetrzyj na tarce cebulę. Do miski przełóż ziemniaki, cebulkę, dodaj mąkę, sól, majeranek i całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej dużą ilość oleju i wykładaj kolejno masę ziemniaczaną, smaż do uzyskania złocistej skórki. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, podawaj z posiekanym szczypiorkiem.