Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące placki ziemniaczane - wyjątkowy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.12.2021 01:00

Chrupiące placki ziemniaczane - wyjątkowy przepis

Chrupiące placki ziemniaczane
canva/PeteerS

Placki ziemniaczane to pomysł na szybki, smaczny i tani obiad. Z przepisu usmażysz 20 chrupiących placuszków, bez jajka, bez dużej ilości mąki, dzięki czemu placki są lekkie, zwarte i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na chrupiące placki ziemniaczane.

Ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach z odrobiną mąki i bez jajka mają mocno chrupiącą, złocistą skórkę i są miękkie w środku. Placki możesz doprawić wyłącznie solą, możesz również dodać do nich pieprz i ulubione zioło, osobiście polecam majeranek, ponieważ świetnie podbija smak placuszków.

Aby placki nie były ciężkie i nie zawierały dużej ilości mąki, przygotuj je z zeszłorocznych ziemniaków mącznych, jak np. Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki te zawierają mało wody i dużo skrobi, dzięki której placki będą zwarte, chrupiące i nie rozwarstwią się podczas smażenia. Tego typu ziemniaki świetnie sprawdzą się również do przygotowania klusek śląskich i pyz z mięsem.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie, idealne na zimę- tu poznasz przepis na placki ziemniaczane po zbójnicku, czyli duże placki z mięsnym gulaszem.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki na 20 placków:

  • 1,5 ziemniaków

  • łyżka mąki pszennej

  • cebula

  • pół płaskiej łyżeczki soli

  • szczypiorek

  • olej roślinny do smażenia

  • pół łyżeczki suszonego majeranku (optymalnie)

Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odstaw, żeby puściły wodę, następnie odsącz je za pomocą tetry lub mocno dociskaj łyżką. Zetrzyj na tarce cebulę. Do miski przełóż ziemniaki, cebulkę, dodaj mąkę, sól, majeranek i całość dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki i szczypiorek

Rozgrzej dużą ilość oleju i wykładaj kolejno masę ziemniaczaną, smaż do uzyskania złocistej skórki. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, podawaj z posiekanym szczypiorkiem.