Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane po zbójnicku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.12.2021 01:00

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Placki ziemniaczane po zbójnicku
canva/arfo

Placki ziemniaczane po zbójnicku to pomysł na obiad w prawdziwym góralskim stylu. Duży, chrupiący placek polany gęstym, aromatycznym sosem z mięsa wieprzowego dosłownie rozpływa się w ustach. Placki koniecznie podaj z posiekaną natką pietruszki i kwaśną śmietaną. Poznaj przepis na placki ziemniaczane po zbójnicku.

Placki ziemniaczane to proste, genialne w smaku i niezwykle uniwersalne danie. Przygotuj je z gulaszem z łopatki wieprzowej i wędzonym boczkiem, dopraw majerankiem, a stworzysz danie jak z góralskiej restauracji. Placek jest pyszny, pożywny i doskonale rozgrzewa w zimowe dni.

Do placków ziemniaczanych najlepsze są ziemniaki zeszłoroczne typu B i C, czyli typu mącznego. Odmiany te zawierają dużą ilość skrobi, a mało wody, dzięki czemu placki będą się dobrze smażyć, będą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się na patelni.

Z młodych ziemniaków również usmażysz wyśmienite placki, jednak wtedy musisz zmodyfikować przepis na masę ziemniaczaną. W tym artkule dowiesz się, jak usmażyć placki z młodych ziemniaków.

Przepis na placki ziemniaczane po zbójnicku

Składniki na 4 porcje:

  • 6 dużych ziemniaków

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • cebula

  • jajko

  • pół płaskiej łyżeczki majeranku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

  • śmietana 18% do podania

Składniki na gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki

  • 100 g boczku wędzonego

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 duże pieczarki

  • 2 liści laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • łyżka mąki pszennej

  • sól, pieprz

Jak przygotować placki ziemniaczane po zbójnicku?

Obierz i zetrzyj ziemniaki, następnie odstaw, żeby puściły wodę. W tym czasie podszykuj gulasz: łopatkę umyj i pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem. W dużym garnku zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj czosnek, mięso i smaż przez kilka minut.

Pokrój boczek i pieczarki i dodaj je do mięsa, ponownie obsmażaj przez kilka minut, jak grzyby puszczą wodę, a mięso zacznie zmieniać kolor, wlej 700 ml wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40-60 minut, do miękkości łopatki.

Pod koniec duszenia mięsa przygotuj placki: starte ziemniaki przełóż do miski, dodaj startą cebulę, mąkę, majeranek, jajko, dopraw pieprzem i solą. Masę dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj masę łyżką w takiej ilości, aby na patelni powstał jeden, większy placek.

Placki smaż przez kilka minut z każdej strony, aż nabiorą ładnego koloru, przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu, przykryj je drugim talerzem, żeby nie ostygły i wróć do gulaszu. W odrobinie zimnej wody wymieszaj mąkę i wlej ją go wywaru, aby zgęstniał i powstał gulasz, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gotowy placek wyłóż na talerz, na połowę wylej mięsny gulasz i przykryj drugą częścią placka. Górę również delikatnie polej sosem, oprósz posiekaną pietruszką, a obok placka zrób kleksa kwaśnej śmietany.

Smacznego.