Smakosze.pl Przepisy Tofu, które odmienia życie. Chrupie i smakuje jak marzenie. Nikt nie zdoła mu się oprzeć
canva/bhofack2

Tofu, które odmienia życie. Chrupie i smakuje jak marzenie. Nikt nie zdoła mu się oprzeć

8 sierpnia 2022

Dobry przepis na tofu pozwoli wam olśnić gości, którzy nie sięgają po mięso. Prosty i pełen smaku sos oraz dodatek mąki kukurydzianej sprawią, że wyjdzie chrupiące i niezwykle aromatyczne. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekty z pewnością zachwycą. Spróbujecie?

Chrupiące tofu w pysznym sosie z pewnością spodoba się nie tylko weganom. Danie jest aromatyczne i rozpływa się w ustach. Smaczne dodatki w postaci szczypiorku i sezamu sprawiają, że nabiera orientalnego charakteru. Skusicie się?

Przepis na pyszne chrupiące tofu

Składniki:

  • 360-400 g tofu naturalnego

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej

  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu

  • 2 łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżki pikantnego ketchupu

  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki ziaren sezamu

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić chrupiące tofu? Przepis jest bardzo prosty

Tofu wyjmujemy z zalewy i delikatnie odsączamy. Kroimy je w kostkę i obtaczamy w mące kukurydzianej tak, by cała powierzchnia obkleiła się dodatkiem. W miseczce łączymy syrop klonowy, ketchup i sos sojowy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim tofu do zrumienienia otoczki. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli nie będziemy go zbyt często mieszać — wystarczy jedynie 1-2 razy potrząsnąć patelnią.

Gdy tofu zrumieni się ze wszystkich stron, wlewamy sos i rozprowadzamy go kolistym ruchem patelni po całej jej powierzchni. W ten sposób wymiesza się z chrupiącymi kosteczkami. Podgrzewamy do czasu, aż sos się nieznacznie zredukuje.

Patelnię zdejmujemy z ognia i przenosimy tofu na talerze. Najlepiej smakuje z ryżem i surówką np. z marchewki . Koniecznie posypcie je szczypiorkiem i sezamem.

Po inne pomysły na dania bez mięsa zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić pierogi ruskie bez nabiału . Ten natomiast zdrada sekret pysznych flaczków z boczniaka .

Chrupiące tofu zmienia życie
canva/Paul_Brighton

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy