Smakosze.pl Przepisy Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata
canva/Stephen Ackerman

Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

25 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczony kurczak jest pysznym daniem idealnym na rodzinny obiad. Jest też na tyle elegancką potrawą, że doskonale sprawdzi nawet jako danie świąteczne i na większe uroczystości. Sekretem wybornego smaku proponowanej przez nas potrawy jest aromatyczna marynata. Właśnie dzięki niej kurczak nie jest suchy i ma doskonały smak.

Pieczony kurczak jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Chętnie zjedzą go duzi i mali, bo naprawdę trudno oprzeć się tak delikatnemu mięsu. Kurczak wyjdzie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku, a więc dokładnie taki, jakiego wszyscy uwielbiają.

Kurczak pieczony w całości, marynowany uprzednio w ziołach, miodzie i czosnku zachwyca smakiem i aromatem. Pamiętajcie jednak, że mięso musi być marynowane kilka godzin, żeby naszło przyprawami. W marynacie nie może zabraknąć soku z cytryny, który zmiękcza włókna i sprawia, że mięso wychodzi niezwykle delikatne.

Pieczonego kurczaka możesz nafaszerować warzywami, np. ziemniakami, selerem, marchewką. Warzywa będą jednak o wiele smaczniejsze, kiedy upieczesz je osobno na blaszce i oprószysz ziołami. Kurczaka możesz także podać z innymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Pieczony kurczak w aromatycznej marynacie

Składniki:

  • 1 cały kurczak

  • 3 duże ząbki czosnku

  • pół łyżeczki kolendry mielonej

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • łyżeczka suszonego oregano

  • łyżeczka papryki mielonej

  • łyżka płynnego miodu

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • łyżeczka mielonej kurkumy

  • sól, pieprz mielony

Jak przygotować soczystego kurczaka? Sekretem jest marynata

Kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Natrzyj go solą, odstaw do lodówki na 2 godziny. Do szklanki wlej oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj kurczaka i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Mięso wyjmij z lodówki godzinę przed wstawieniem do piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Mięso wyłóż na blachę lub włóż do naczynia żaroodpornego, piecz 40 minut. Następnie obróć kurczaka i piecz kolejne 40 minut.

Po tym czasie mięso owiń folią aluminiową, zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze 40 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw mięso na 15 minut.

Przygotuj również soczystą kaczkę według przepisu Karola Okrasy . Jeśli masz ochotę na golonkę, koniecznie zrób ją według tego przepisu . Pieczona golonka wychodzi za każdym razem.

pieczony kurczak
canva/nitrub

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy