Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata
Pieczony kurczak jest pysznym daniem idealnym na rodzinny obiad. Jest też na tyle elegancką potrawą, że doskonale sprawdzi nawet jako danie świąteczne i na większe uroczystości. Sekretem wybornego smaku proponowanej przez nas potrawy jest aromatyczna marynata. Właśnie dzięki niej kurczak nie jest suchy i ma doskonały smak.
Pieczony kurczak jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Chętnie zjedzą go duzi i mali, bo naprawdę trudno oprzeć się tak delikatnemu mięsu. Kurczak wyjdzie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku, a więc dokładnie taki, jakiego wszyscy uwielbiają.
Kurczak pieczony w całości, marynowany uprzednio w ziołach, miodzie i czosnku zachwyca smakiem i aromatem. Pamiętajcie jednak, że mięso musi być marynowane kilka godzin, żeby naszło przyprawami. W marynacie nie może zabraknąć soku z cytryny, który zmiękcza włókna i sprawia, że mięso wychodzi niezwykle delikatne.
Pieczonego kurczaka możesz nafaszerować warzywami, np. ziemniakami, selerem, marchewką. Warzywa będą jednak o wiele smaczniejsze, kiedy upieczesz je osobno na blaszce i oprószysz ziołami. Kurczaka możesz także podać z innymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Pieczony kurczak w aromatycznej marynacie
Składniki:
-
1 cały kurczak
-
3 duże ząbki czosnku
-
pół łyżeczki kolendry mielonej
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
łyżeczka suszonego oregano
-
łyżeczka papryki mielonej
-
łyżka płynnego miodu
-
3 łyżki soku z cytryny
-
łyżeczka mielonej kurkumy
-
sól, pieprz mielony
Jak przygotować soczystego kurczaka? Sekretem jest marynata
Kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Natrzyj go solą, odstaw do lodówki na 2 godziny. Do szklanki wlej oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj kurczaka i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Mięso wyjmij z lodówki godzinę przed wstawieniem do piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Mięso wyłóż na blachę lub włóż do naczynia żaroodpornego, piecz 40 minut. Następnie obróć kurczaka i piecz kolejne 40 minut.
Po tym czasie mięso owiń folią aluminiową, zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze 40 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw mięso na 15 minut.
Przygotuj również soczystą kaczkę według przepisu Karola Okrasy . Jeśli masz ochotę na golonkę, koniecznie zrób ją według tego przepisu . Pieczona golonka wychodzi za każdym razem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama