Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez pieczenia "Delicja" to rozkosz dla podniebienia. Receptura jest dziecinnie prosta
canva/ola_p

Ciasto bez pieczenia "Delicja" to rozkosz dla podniebienia. Receptura jest dziecinnie prosta

31 marca 2022

Ciasta bez pieczenia są proste w przygotowaniu i zachwycają smakiem. Deser Delicja nie będzie inny. Przełożone budyniem herbatniki wzbogacimy o banany i dobrze znane ciastka. Smakołyk będzie kolorowy, niezwykle kremowy i nieco chrupiący — jednym słowem pyszny. Spróbujecie?

Ciasta bez pieczenia doskonale sprawdzają się wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie klasycznego wypieku. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić prosty śmietanowiec i ciasto na bazie batonika Grzesiek . Tym razem proponujemy specjał wypełniony bananami i ciastkami Delicje. Spodoba się nie tylko amatorom kolorowych galaretek. Skusicie się?

Przepis na wyjątkowe ciasto bez pieczenia Delicja

Składniki:

  • 300 g ulubionych herbatników

  • 260 g ciastek Delicja o smaku pomarańczowym

  • 4 większe banany

  • 1 litr mleka

  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru o masie 40 g

  • 5 łyżek cukru

  • 300 g miękkiego masła

  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

  • sok z cytryny

Przygotowanie:

W szklance mleka rozpuszczamy budynie wraz z cukrem. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gotujemy budyń i odstawiamy go, by wystygł. Galaretkę pomarańczową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Masło przekładamy do miski i ucieramy przy pomocy miksera. Następnie nie przerywając miksowania, stopniowo — łyżka po łyżce — dodajemy zimny budyń. Krem dzielimy na 3 części. Blachę o wymiarach 22 cm × 30 cm wykładamy folią spożywczą.

Na dnie kładziemy warstwę herbatników. Przykrywamy je 1/3 porcji przygotowanego kremu. Banany obieramy i rozcinamy je wzdłuż na pół. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę porcji układamy je na kremie i delikatnie dociskamy.

Układamy ciastka Delicje i pokrywamy je kolejną częścią kremu. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników i pozostałym kremem. Na wierzchu umieszczamy banany i skrapiamy je sokiem z cytryny. Wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Ciasta z galaretką są pyszne
Ciasta z galaretką są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dankapichci

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy